Här barnen mest utsatta: Linus, 13, : ”Finns ingenting att göra här”

Uppdaterad
Publicerad

Bjurholm hamnar i botten när Barnombudsmannen, BO, granskat hur utsatta barnen är i olika kommuner i Sverige. Det handlar bland annat om sämre skolresultat och sämre hälsa. Hör i videon ovanför vad barnen i Bjurholm tycker om deras kommun.

Barnombudsmannen har tagit fram ett index om hur utsatta barnen i en kommun är och där hamnar Bjurholm i botten. Det är en rad faktorer som har bedömts bland annat skolresultat och hälsa. Barn i förorts- och glesbygdskommuner har fått uppge hur de själva uppfattar sin situation och sina framtidsutsikter.

I Bjurholm finns bara en simhall, en slalombacke och en ungdomsgård. Men att eleverna i Bjurholm skulle vara mindre lyckliga än eleverna i Umeå eller Stockholm säger barnombudsmannens index ingenting om.

– Det finns väldigt många saker för ungdomar här i Bjurholm. Men då det bara bor ca 2 500 människor här måste vi söka oss till närliggande kommuner för vissa aktiviteter säger läraren Sara Forsberg

Så gjordes undersökningen

BO har tagit fram ett index för att mäta vilka kommuner och förorter som de bedömer som utsatta ur ett barnperspektiv.

Barnen som Barnombudsmannen har mött och fått svar från bor i kommuner och förorter där barn i genomsnitt har sämre ekonomi, sämre skolresultat och sämre hälsa än i övriga landet och enligt BO riskerar barn att inte ha samma rättigheter beroende på var man bor.

Över 900 barn har svarat på enkäten och 88 barn har intervjuats. Deltagarna var mellan 4-20 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.