Många köade när Ikea invigdes. Foto: SVT

Här är fler effekter av Ikea

Publicerad

Öppnandet av det nya shoppingcentret påverkar Umeå på både väntade och oväntade sätt. Här nedan listar vi några exempel.

Ökad trafik genom centrum

Centrala Umeå har länge brottats med dålig luftkvalitet. De senaste åren har personbilstrafiken minskat, men nu visar siffror som tidningen Folkbladet tagit fram att trafiken ökar längs Västra Esplanaden. Från Ikeas öppnande och 46 dagar framåt passerade 20 000 fler bilar längs Västra Esplanaden jämfört med året innan.

Men på Umeå kommun vill man inte kommentera siffrorna förrän man har studerat trafiken och luften under en längre tid. År 2021 hoppas man att Trafikverkets nya ringled ska stå klar och då planerar kommunen att prioritera gång-, cykel-, och kollektivtrafik genom centrum.

– Och busstrafiken ut till Ikea kan komma att utökas, säger infrastrukturstrategen Isak Brändström.

Fler båtresenärer

Allt fler väljer att ta färjan mellan Vasa och Umeå. Under årets första kvartal reste över 28 000 passagerare över Kvarken, vilket är en ökning med 45 procent jämfört med året innan.

Det finns flera förklaringar, bland annat Ikea.

– Vi har en stor målgrupp som shoppar loss. Det är Österbottens närmaste Ikea och det har sin tjusning, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Konferensgäster tar med sig partnern

På Umeå Folkets hus har man märkt att fler gäster tar med sig sin respektive när de åker på konferens.

– De hinner shoppa, samtidigt som partnern sitter i möte, säger Tomas Renkonen på Umeå Folkets hus.

Ingen skräpökning

Återvinningscentralerna räknade med en anstormning av gamla möbler, som folk ville bli av med. Men än så länge har sopberget inte växt, enligt Vakin, Vatten- och Avfallskompetens i Norr AB. Inte heller Myrorna eller Röda korset har märkt av någon rusning av folk som vill skänka möbler till välgörenhetsbutikerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer