Umeå kommun vill hålla idrottshallarna öppna i vinter – ska väga snön

Uppdaterad
Publicerad

Taken på tre idrottshallar i Umeå klarar inte av den snölast som det krävs att de ska klara. Kommunen ska därför i vinter mäta och väga snön på taken för att kunna hålla hallarna öppna.

– Om vi inte hinner med att skotta kommer hallarna att stängas och sedan besiktigas innan de får öppna upp igen, säger Karin Isaksson, driftchef på Umeå kommun.

Det handlar om Nolia, Umeå Energi arena Vind och Sjöfruhallen som kommunen vill hålla öppna i vinter trots att hallarna har brister i takkonstruktionen.

Taken på de tre hallarna klarar bara 30-33 procent av den snölast som det krävs att de ska klara av.

– Det finns en risk att taken rasar in, men det ska vi motverka, säger Karin Isaksson.

Kan tvingas stänga hallarna

Kommunen har infört tydliga rutiner för att mäta och väga snön på taken på de bristfälliga hallarna.

– Om vi inte hinner med att skotta kommer hallarna att stängas och sedan besiktigas innan de får öppna upp igen, säger Karin Isaksson.

Kommunen har idag väldigt svårt att bedöma vad kostnaden för arbetet kommer bli. Allt beror på vad det blir för vinter. Förra året var en extremvinter när det kommer till snömängd och blir det en liknande vinter i år kommer hallar att behöva stängas.

– Blir det de mängderna kommer vi inte hinna med att skotta, så då kommer vi att behöva stänga, säger Karin Isaksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.