I Malå är inkomstklyftan minst i landet

Publicerad

I Malå kommun är det ekonomiska avståndet mellan den rikaste procenten och medelsvensson minst i hela Sverige. Det visar statistik från SCB som SVT har sammanställt.

I Malå var den disponibla medianinkomsten 18 300 kronor i månaden år 2017. Bland dem som tillhörde den procent med allra högst inkomst var siffran 61 008 kronor i månaden. Det är ungefär 3,3 gånger mer, vilket är förhållandevis lite i jämförelse med på andra håll i landet.

Med andra ord är inkomstskillnaden mellan rik och mediansvensk allra minst i Malå kommun.

– Jag har inte sett hela undersökningen, men det borde tyda på att vi inte har några miljonärer som väljer att bo här. Vi har få som tjänar riktigt mycket. De finns i urbana miljöer, säger kommunalrådet Lennart Gustavsson (V).

”Ser det som positivt”

En förklaring till att inkomstskillnaderna är minst i Malå kan, enligt Gustavsson, vara att arbetsmarknaden präglas av industri som agerar på en internationell marknad, förutom offentliga jobb.

– Det är väl möjligt att lönenivåerna är ganska lika i de industrierna, säger Lennart Gustavsson (V).

Efter att ha läst delar av undersökningen tycker Lennart Gustavsson att inkomstskillnaderna ser ut att vara generellt stora i landet.

– Om vi kan uppvisa att vi har små inkomstskillnader ser jag det som postitivt.

Hör mer av kommunalrådets resonemang i klippet.

Här kan du se hur skillnaden ser ut i din kommun.

De ljusare klossarna till vänster är skillnaden i inkomst år 2011. De mörkare klossarna till höger visar skillnaden år 2017. Foto: SVT

Statistiken

Visa

Mediansvensken har ungefär 250 000 kronor i disponibel inkomst per år.

För att titta på hur inkomsterna är fördelade har vi delat in befolkningen i varje kommun i hundra grupper, percentiler, efter hur stora inkomster man har.

Det är den disponibla inkomsten vi tittar på, alltså summan av alla skattepliktiga och skattefria inkomster minus skatt och övriga negativa transfereringar.

Här kan du se hur skillnaden ser ut i din kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer