Här är reaktionerna efter mansvåldserien

Uppdaterad
Publicerad

Flera tittare har hört av sig efter Västerbottensnytts tvådelade serie om våld i nära relationer.

Inslagen tog upp ämnen om hur män får stöd att bryta destruktiva och våldsamma mönster i hemmet och om hur våldet mot kvinnor upplevs som ett samhällsproblem.

Här är några utdrag av från de reaktioner som kom in till redaktionen:

”Enligt FN:s kvinnokonvention, som Sverige har ratificerat och därmed är bunden att följa, har staten en plikt att eliminera all diskriminering mot kvinnor på alla områden. Då svenska staten har en plikt att aktivt arbeta för att eliminera all form av diskriminering mot kvinnor så utvidgas plikten till att gälla även våld riktat mot kvinnor i nära relationer. Jag skulle önska att detta belyses ytterligare i media.”
Karolina

”Tack så mycket angående den här informationen. Vi kan inte prata hela tiden om våldet i nära relationer utan att ta ställning för att bekämpa orsaker. Är det tillåta provocera sin man eller sin fru? Vilket exempel ger vi till våra barn? Vi vet att våldet påverkar barnen, men vad måste vi göra för att undvika våldet?”
Fernando

”Kvinnors våld mot män är också ett problem. Våld handlar inte bara om fysiskt våld, utan också kränkningar, maktspråk och förminskningar. Känner mig utsatt, men min röst räknas inte. Samhällets resurser finns för kvinnor, men inte för våldsutsatta män.”
Jan

”Polisen, socialen och åklagare behöver ha mera kunskap. Det är det som är felet. De kan ju ta rättsmedicinska till hjälp, de ser mycket på kroppen. Det är barnen som blir drabbade för de ser inte den förälder som manipulerar. Så mår de skit och blir sjuka i vuxen ålder.”
Marie Caroline

I klippen intill kan du se inslagen från serien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet