Pressbild. Foto: Skogsmuseet

Här är samisk rotslöjd i fokus

Publicerad

I helgen firas Kulturarvsdagarna runt om i landet, bland annat på Gammplatsen i Lycksele. Där har man fokus på hantverk som rotslöjd och erbjuder både utställningar och kurser.

Det är Lycksele sameförening och Skogsmuseet som ligger bakom arrangemanget. Fia Kaddik delar med sig av sina kunskaper om samiskt rothantverk och berättar om hur man gör när man tar rötter i skogen och slöjdar.

– På Skogsmuseet ser vi fram emot att ta fram visa fler rotarbeten än vi annars gör, i olika färg och tekniker. Vi slår också ett slag för filmen Rotkorgen, som visas i utställningen Samer i skog, säger Adriana Aurelius, som är en av arrangörerna under helgen.

Några av de andra evenemangen i helgen är visning av Byske kyrkstad och berättar- och utställningsdag på Vindelns hembygdsgård.

Evenemanget Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens gemensamma program European Heritage Days (EHD) som är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas medborgare. Riksantikvarieämbetet samordnar evenemanget i Sverige. Syftet är att bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Varje år lockar evenemanget tusentals besökare bara i Sverige. I år är Kulturarvsdagen en del av Europaåret för kulturarv.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.