Genrebild. Foto: TT, Henrik Montgomery

Här är skolan dyrast i landet

Publicerad

Sorsele har dyrast utgifter för grundskoleundervisning sett över hela landet – flera länskommuner finns med i listan över de med höga kostnader.

När Nyhetsbyrån Siren kollat på kostnaderna för skolan visar det sig att flera kommuner i Västerbotten har höga utgifter. Sorsele toppar listan där det kostade 99 500 kronor per elev 2017 – som kan jämföras med Simrishamn där kostnaden var nere på 46 700 kronor per elev, enligt statistik från Skolverket.

– Till 95 procent består undervisningskostnaden av lärarlöner och löner till rektorer, säger José Luis Berrospi, undervisningsråd på Skolverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Undervisningen kostade i genomsnitt 60 700 kronor per elev i den kommunala grundskolan i Sverige förra året. Umeå och Norsjö har lägst kostnad i länet och landar under rikssnittet. Däremot var kostnaderna höga i Dorotea, Malå, Storuman och Vilhelmina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.