Här är Umeås nya parker

Uppdaterad
Publicerad

Den som älskar parker och trädgårdskonst i världsklass kommer att få sitt lystmäte i Umeå från och med i sommar. Då ska två helt nya parker längs älven stå klara.

Bredvid det nya kulturhuset Väven kommer Rådhusparken att ha fått sin förlängning i en ny skapelse av den världsberömde trädgårdsdesignern och landskapsarkitekten Ulf Nordfjell från Bjurholm, och bredvid den, bort till Kyrkbron kommer Årstidernas park att ta sin plats.

Parkerna är varandras motsatser i form, innehåll och funktion. Den blivande Rådhusparken, tidigare Trädgård i norr, blir formell, strikt, modern och stilig, ett smycke som ska matcha Kulturväven. Årstidernas park blir en park för umgänge, rekreation, vila, en slingrade mysig oas för alla årstider som ett designkollektiv gör i dialog med umeåborna.

Byggs för att hålla länge

Att det var just Ulf Nordfjell som fick uppdraget att rita den nya Rådhusparken har enligt stadsträdgårdsmästare Anna Flatholm inget med hans kopplingar till länet att göra.

– Han gav det bästa anbudet, säger hon.

Där Rådhusparken nu utökas med 4600 kvadratmeter låg tidigare parken Trädgård Norr. Den anlades som ett provisorium till bostadsutställingen i Umeå 1987. Tanken då var aldrig att den skulle bli kvar och den var svårskött, med material som inte tålde tidens tand. Den nya Rådhusparken byggs för att hålla och materialen som används nu är kinesisk granit, lokalt trä och grus. I parken finns en damm, flera enorma upphöjda bäddar av sten där gräsmattor ska anläggas, och ett antal äggformade upphöjda jätterabatter där det ska planteras träd, perenner och lökar. I ett första skede planteras 2000 perenner i ”äggen”. Längs älvstranden anläggs ett trädäck som målas svart.

Matchar kulturväven

Formerna och flera inslag i den nya Rådhusparken ska återspegla formspråk och uttryck i Kulturväven. Bland annat ska stenläggningen av granit ovanför trädäcket påminna om björkstammar, precis som Kulturvävens fasad och Kulturvävens rundade former går igen i parkens äggformade rabatter. Hela Rådhusparken är också den sista förlängningen i en axel som går från Järnvägstorget längs Rådhusesplanaden ner till Umeälven.

– Det är en väldigt typisk Nordfjellanläggning vi får, säger Anna Flatholm. Och självklart är det jätteroligt att vi till slut fick en park som han har ritat till stan.

Plats för lek och rekreation

Årstidernas park får en slingrande mur av stenblock som skyddar och tar upp värme längs med Östra Strandgatan, som dessutom har sänkts. I parken blir det plats för lek och rekreation och årstiderna kommer synas tydligt i växtvalet med vårblommande körsbär, hägg, syrén, flammande röda benved om hösten och barrträd för vintern. Det kommer också att finnas kvastar med ljus med olika färgsken beroende på årstid.

– Den här ska bli en lummig stadspark, en grön oas i stadsmiljö helt enkelt, säger Anna Flatholm.

Gammal sten återvinns

Den nya muren är en mur med historia, stenblocken utgjorde tidigare delar av kajen nedanför Tullkammaren. När kajen byggdes om magasinerades blocken på Kulla och när så Årstidernas park skulle byggas kom någon att tänka på stenblocken och nu har skånska stenhuggare pusslat ihop muren sten för sten. Och utan det historiska återbruket hade man aldrig haft råd att bygga en liknande mur.

Oväntade utgifter

De nya parkerna kostar en del, tillsammans med renoveringen av gamla Rådhusparken nästa år nästan 70 miljoner kronor, men då byggs också flera gator om, med bland annat sänkningen av Östra Strandgatan. Dessutom tillkom en oväntad sanering när man hittade gamla oljecisterner nergrävda i det som blir Årstidernas park. Samtidigt är parkerna något som anläggs för lång tid framåt.

– Ja, Rådhusparken anlades ju i slutet av 1800-talet, så 100 år ska de väl stå, säger Anna Flatholm.

I slutet av juni ska parkerna öppnas för allmänheten och officiellt invigas i samband med Umeås blomsterfestival Bloom i mitten på juli.

Fakta

Nya Rådhusparken

4 600 kvm

2000 perenner

Träden är handplockade på plantskola i Tyskland

En del växter från Trädgård i Norr återanvänds

Exempel på växter: björk, dodongrönn, sibirisk en, syrénhortensia, lönn, bärapel. Det blir olika färgtema i rabatterna (blå, blå/vit, vit/rosa och gul/rost). De blåa tonerna kommer bl a lavendelblå rabattiris, blåviolett stäppsalvia, blå kantnepeta och blå smalbladig lungört. Stjärnflockor står för rosa toner och dagliljor för de gula. Brokbladigt tuvrör och vit kransveronika ger vitt.

Perennerna kompletteras av lökar bla scilla, porslinshyacint, stjärnhyadint, storblommig narciss, svart tulpan och vit liljeblommande tulpan. I äggen finns även bollökar som kirigsilök.

Årstidernas park

11 000 kvm

Exempel på växter: Ginnalalönnn, komarowlönn, koreagran, kamtjackabjörk, katsura, vingbenved, sibirisk lärk, cembratall, näverhägg, ek, rödek, idegran, ullungrönn, kejsarlind.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.