Fort går det när hundarna släpps iväg – se när vinthundarna tävlar. Foto: SVT

Här avgörs den okända hundsporten lure coursing – se när hundarna susar fram

Publicerad

Det var fullt drag i Bjurholm under söndagen när över hundra vinthundar tävlade i grenen ”lure coursing”.

Hundarna jagar en simulerad hare, och bedöms sedan av domare i bland annat entusiasm, fart och uthållighet.

Se den fartfyllda tävlingen i videon ovanför.

Vid de allra första tävlingarna som hölls i Norrbotten på 90-talet i lure coursing var det ett 20-tal hundar som deltog. Sedan dess har intresset ökat stort. Till helgens tävlingar i Agnäs i Bjurholm anmäldes hela 110 vinthundar.

Men trots detta tror Jessica Sjöstedt, som är ordförande i klubben Lure Coursing Norra, att sporten är väldigt okänd för den breda massan.

– De flesta har nog bara sett de här hundarna i utställningsringen och många ser vinthundar som hundar som inte gör någoting. Men det här är en fantastisk sport och hundarna älskar det här. Det är otroligt att få se deras glädje, säger Jessica Sjöstedt.

På plats under dagen fanns flera vinthundar ur svenska LC-landslaget, flera av dem från Västerbotten.

Se när vinthundarna tävlar i videon ovan.

Fakta lure coursing:

Lure coursing är en tävlingsform för vinthundar. Provet ska simulera den typ av harjakt som raserna en gång avlades fram för.

Vinthundar jagar med både syn och luktsinne till skillnad från till exempel drivande jakthundar som endast spårar upp bytet.

I tävlingsformen lure coursing springer hundarna i par och jagar en simulerad hare i form av en trasa som löper i svängar över ett stort fält.

Banan är mellan 700–1 000 meter och tävlingen är på två heat.

Domarna bedömer bland annat hundens iver, förmåga att följa, rörlighet och uthållighet.

Fakta: Svenska kennelklubben

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.