Foto: Pressbild

Här bildas Bottniska republiken

Uppdaterad
Publicerad

Norrland bryter sig loss från resten av riket och bildar en egen republik. Det är något som Västerbottensteatern undersöker i sin nya föreställning Darling Dorotea.

En grupp norrlänningar tar med statskupp kontroll över landet norr om Gävle. De bildar Bottniska republiken.

– Jag tycker att teater ska vara ett verktyg för det samhälle vi lever i. Här är vi mer än vad jag trodde i tiden, säger regissören Bobbo Lundén.

Jokkmokksupproret, en växande facebookgrupp om republiken Norrland och flera artiklar i ämnet är bara några tecken som han observerat senaste tiden.

”Finns en genuin oro”

Innan pjäsen Darling Dorotea skrevs gav sig Västerbottensteaterns regissör och manusförfattare ut på resa i länet. De samlade fakta och gjorde intervjuer.

– Det finns en genuin oro över att det så strukturellt monteras ned. Och inte bara i glesbygd utan i hela Norrland, säger Lundén.

Men pjäsen ger inga svar på hur det skulle gå för en norrländsk republik.

– Malmtransporterna fortsätter, men med en liten räkning. Det är spännande att se var pjäsen tar vägen. Men vi problematiserar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.