Få koll på nya reglerna och vad som händer med matavfallet Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Här blir det krav på att sortera ut matavfall

Publicerad

Tidigare har det varit frivilligt men i mars blir det obligatoriskt för Umeåborna att sortera ut sitt matavfall. Det införs även en avgift som innebär att du får betala för vikten du slänger. Samtidigt rullas de bruna tunnorna ut i kranskommunerna.

Från 1 mars ska alla Umeåbor sortera ut sitt matavfall. De nya avfallsföreskrifterna klubbades i fullmäktige i veckan.

– Sorteringen av avfall är för låg i Umeå kommun. För att möta de ökade krav som lagstiftningen ställer och för att uppnå miljömålen behöver fullmäktige vidta åtgärder för att öka utsorteringen, säger Hans Lindberg (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Nästa år blir det nämligen lag på att alla landets kommuner ska erbjuda utsortering av matavfall. I Västerbottens län är det hittills bara Umeå och Skellefteå som under ett antal år erbjudit detta.

Kranskommunerna hakar på

I mars kör Nordmaling, Bjurholm, Vännäs, Vindeln och Robertsfors också igång med de bruna tunnorna.

– Även där ska alla sortera ut sitt matavfall och det kommer sedan att gå samma väg som Umeås avfall, säger Helena Johansson, sektionschef hushållsavfall på avfallsbolaget Vakin.

Samtidigt införs, åtminstone i Umeå, en avgift som innebär att det kommer kosta mer ju mer du slänger.

Hör mer i klippet om detta och vad som händer med matavfallet du kastar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.