Johan Karlemo, skol- och ungdomspräst i Lycksele, menar att e-sportsinslag i konfirmationen är ett naturligt steg. Foto: Privat/TT

Här blir e-sport en del av konfirmationen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konfirmander i landet blir färre. Nu provar Svenska kyrkan nya vägar för att locka unga och i Lycksele ska e-sport framöver bli en del av konfirmationen.

Enligt Johan Karlemo, skol- och ungdomspräst i Lycksele, är satsningen ett naturligt steg för kyrkan att ta.

– E-sport börjar bli riktigt stort nu och datorspelandet har blivit mainstream, även om det varit stort tidigare också. Då vill vi som kyrka försöka använda vårt språk med datorspel när de idag är en lika naturlig del av vardagen som filmer.

Tanken är att datorspelandet ska vara ett sätt för konfirmander att utforska sin tro och deras vardagliga liv.

– Ett sätt man skulle kunna göra det på är genom spelet Sims, där man kan skapa figurer. Att samtidigt diskutera hur vi ser ut och om vi är nöjda med våra kroppar är ett exempel på en ingång man kan ha med just en sådan här undervisning, säger Johan Karlemo.

Tror på en förändring i hemmet

Statistiskt sett har det varit en tydlig nedgång i antalet konfirmationer de senaste åren. 2015 valde bara 27,8 procent av 15-åringar att konfirmera sig, jämfört med 80,6 procent 1970. Johan Karlemo menar att en orsak kan vara att inställningen i hemmet förändrats.

– Den stora förändringen, tror jag, har skett hos föräldrarna. Jag hör inte alls längre att det är lika vanligt med att unga får en moped i konfirmationspresent som tidigare och kanske finns det inte längre samma inställning från föräldrarna att unga ska konfirmera sig.

Men ska det inte konfirmationen i sig räcka, utan att baka in till exempel e-sport?

– Det ska absolut räcka, men samtidigt så tänker jag på många som kör på ”fotbollskonfa” och liknande. För mig är det inte konstigare än att använda film i konfirmationen och det har vi gjort länge, säger Johan Karlemo.

– Sedan handlar det inte riktigt bara om att locka unga till att konfirmera sig. Det stora som styr där är om deras kompisar också ska konfirmera sig. Men visst måste vi bli mer kreativa för att få fler ungdomar att intressera sig, så är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.