Hör Martin Lundmark i Skellefteå: ”Vi måste göra rätt från början” Foto: SVT

Här byggdes elstörningarna bort

Publicerad

Det går att bygga bort elstörningar inom vården. Sjukhuset i Skövde har lyckats skapa en störningsfri labmiljö för undersökningar – med hjälp av en pensionerad ingenjör från Skellefteå.

Marcus Eklund är teknisk förvaltare för el och tele vid Västfastigheter, Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning, och han har koll på metoderna.

– Ja vi har ju sett att vi har en del problematik på sjukhusen med oönskad påverkan mellan apparater, vi har börjat kartlägga de här störningarna och ser att det finns metoder att släcka ut dem, berättar Marcus Eklund.

Enligt honom handlar det mycket om hur man väljer att bygga lokaler och hur elsystemen utformas. Egentligen finns i stor utsträckning också den tekniska grundkunskapen om hur man ska kunna undvika problem i andra branscher som till exempel processindustrin.

Den tekniske förvaltaren från Västsverige har planer på att utveckla det här inom sjukvården.

– Jag hoppas att vi ska kunna bygga system med vad jag nu kallar balanserad spänningsmatning i större skala och att vi på längre sikt kan skapa vårdmiljöer som är mindre störkänsliga där de kan bedriva vård utan att ha problem med att elnäten stör den medicintekniska utrustningen, menar Marcus Eklund.

Efterlyser politiker som agerar kraftfullt

Idéerna har han fått från Martin Lundmark som är en pensionerad elkraftsingenjör i Skellefteå. Han signalerade redan för många år sedan att samhället måste ta höjd för att framtidens teknik kommer att orsaka stora störningar och kosta mycket pengar.

Han efterlyser nu politiker som agerar mer kraftfullt.

– Det vore tråkigt att göra byggen som sedan inte fungerar, säger Martin Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.