”Semester och pröjs” – hör varför Vårdförbundet demonstrerar. Foto: SVT.

Här demonstrerar Vårdförbundet mot flyttad semester

Uppdaterad
Publicerad

Idag genomförde Vårdförbundet i Västerbotten en demonstration mot bland annat indragen semester i sommar. Man tågade från centrala Umeå till regionens hus för att överlämna en budkavle till politikerna.

Det var i början av maj som Region Västerbotten meddelade att man i vissa fall vill kunna lägga sommarsemester i september, på grund av pandemiläget. Förhandlingarna med Vårdförbundet hade slutat i oenighet.

– De vill inte kompensera med en krona. Det här beskedet tillsammans med signaler om en dålig löneutveckling känns jättetufft för våra medlemmar som är i frontlinjen, sa Jenny Olsson, ordförandet för Vårdförbundet i Västerbotten när beskedet kom.

Region Västerbottens HR-direktör Kia Ronnhed sa då att man skulle göra vad man kan för att medlemmarna ska få semester när man vill ha det.

Vårdförbundet hade fått tillstånd för 20 deltagare i demonstrationen och på grund av coronapandemin gick man med två meters mellanrum.

Regionrådet: ”Politikerna ska inte lägga sig i”

Efter demonstrationen ville inte regionrådet Peter Olofsson kommentera fackets krav.

– Politikerna ska inte lägga sig i de villkor som parterna har förhandlat om, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.