Se när sjuårige Noah får sin elektrodress. Foto: SVT

Här får cp-skadade Noah, 7, sin dräkt: ”Vilka hjärtan det finns”

Uppdaterad
Publicerad

En insamling i sociala medier gjorde så att cp-skadade Noah Edlund, 7 år, kunde få den elektrodräkt som ska minska hans spasmer. I veckan anlände den efterlängtade dräkten till familjen hemma i Vilhelmina.

När pappa Tommy Edlund såg att Region Västerbotten inte täcker kostnaderna för dräkten vände han sig till sociala medier och startade en insamling, vilket SVT Nyheter tidigare berättat om. Dräkten kostade 35 000 kronor, ett belopp som snabbt samlades in.

– Det känns helt fantastiskt vilka hjärtan det finns, säger Veronika Edlund, Noahs mamma som också är med när den nya dräkten provas.

”Kan ge känslan av bubbelbad”

Fysioterapeuten Sofia Svennerstedt beskriver dräkten som jämförbar med tens-behandling, en typ av smärtlindring som dämpar smärta men inte själva orsaken bakom. Dräkten ska hjälpa muskler att slappna av och användas en timme varannan dag.

– Den ska lindra spasticitet och många tycker det här är skönt och kan ge känslan av att bada bubbelbad, förklarar Sofia Svennerstedt.

Hjälpmedlet har funnits sedan 2012.

– Jag har stor tilltro att det här ska hjälpa Noah, jag har läst om andra som tycker att det fungerar jättebra, säger Tommy Edlund.

Se när Noah får prova dräkten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.