Foto: TT

Här får du 2 för 1 – på parkeringen

Publicerad

I ett försök att få bort långtidsparkeringarna från Skellefteå centrum gör man nu en annorlunda satsning. Man erbjuder två timmars parkering för samma pris som en timme – men därefter blir det dubbelt så dyrt.

I början av året föreslog Tekniska kontoret rejäla höjningar av parkeringsavgifterna i Skellefteå. Men sedan kom vändningen: I stället valde tekniska nämnden att sänka avgifterna. Nu har det formella förslaget tagits i nämnden och den 1 september vinner det laga kraft.

Då kommer fordonsföraren att kunna parkera två timmar för samma taxa som en timme. Exempelvis kommer det i de allra centralaste delarna att kosta 15 kronor för två timmar, därefter kostar det 15 kronor per timme. I det som räknas som zon 2, precis utanför staden, kostar det 10 kronor för två timmar, vilket innebär en sänkning mot för vad det kostar i dag.

Ska rädda handeln i centrum

En anledning till satsningen är att man, i samarbete med centrumhandlarna, vill rädda handeln i centrum. Ett mål med satsningen är att effektivisera biltrafiken i centrum och att de som vill parkera en kortare tid prioriteras, för att därmed få bättre omsättning på parkeringsplatserna.

– Det blir inte trivsamt om vi inte har människor här i centrum. Ibland behövs bilen för att vi ska ta oss hit, sa Ola Burström, tekniska nämndens ordförande, till SVT tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.