Här får kvinnors berättelser ta plats

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnas en ny utställning på kvinnohistoriska museum i Umeå. Temat för utställningen är kvinnors berättelser i Västerbotten. Här finns berättelser om staden, där kvinnor organiserat sig i föreningar och samarbetat för att förändra samhället utifrån olika klass, yrkes och etnicitetspositioner.

I utställningen Berättelser i en stad möter besökaren glimtar från Umeå 1860 fram till idag, ur arkiv, intervjuer och museets insamling På salongen.

-I utställningen presenterar vi en ny berättelse om Fredrika Bremers kontakt med Magdalena Mathsdotter, den berömda samiska aktivisten, där visar vi på skidåkningens betydelse för rösträtten, berättar innehållsproducent Jennie Forsberg.

Föreningar viktiga för politiskt inflytande

Kvinnor har i Umeå påverkat politik och samhällsdebatter genom att skapa alternativa maktarenor. Föreningar var viktiga i slutet på 1800-talet och fortsatte vara viktiga även under 1970-talet, då kvinnor kämpade för att få arbete och ett politisk inflytande.

-Vi har även hittat en tidig berättelse om vegetarianism där umeåbor redan 1914 önskade sig en vegetarisk restaurang, lägger Jennie Forsberg till.

Öpnnar på kvinnodagen

På tisdag 8 mars kl 11 öppnar Kvinnohistoriskt museum utställningen för allmänheten. Vernissageprogram pågår under hela dagen, 11-20. Utställningen visas på Kvinnohistoriskt museum fram till 5 februari 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer