Här går förstamajtågen i Västerbotten – Löfven gick i täten i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Västerbotten demonstrerades det på första maj.

I videon ovanför kan du se Socialdemokraternas tåg i Umeå där statsminister Stefan Löfven (S) gick täten.

Ungefär 100 personer demonstrerade i Socialdemokraternas förstamajtåg i Vindeln:

I Umeå tågade ”Samling vänster”, som är flera organisationer och partier på vänsterkanten. Vänsterpartiet har kritiserats för att gå tillsammans med kommunistiska rörelser.

Inget tåg i Bjurholm

I Bjurholm hade Socialdemokraterna inget tåg. Eftersom många från partiet åkt till Umeå för att lyssna på Löfven. Istället anordnades ett möte. Martin Berglund (S) oppositionsråd i Bjurholm tog upp den omdiskuterade hockeysargen i kommunen i sitt första maj-tal.

– En nämndsordförande som tar saken i egna händer och går emot tjänstemän och uppsatta regler är ett uttryck för borgarnas maktfullkomlighet i Bjurholm, sa han.

I Bjurholm gick aldrig Socialdemokraterna i något tåg. Foto: SVT/Karin Wiechel
Martin Berglund (S) oppositionsråd i Bjurholm talade. Foto: SVT

V och S firade gemensamt i Malå

I Malå genomförde Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ett gemensamt förstamajfirande. Mikael Lindfors (S) från Norsjö och Lennart Gustavsson (V) från Malå talade på torget. Efter det anordnades träffades man för att fika och diskutera.

– Jag är glad att drygt ett femtiotal deltog i arrangemanget och att samtalen, diskussionerna och idéerna fick utrymme, säger Lennart Gustavsson.

Drygt 50 personer deltog i Vänsterpartiets och Socialdemokraternas förstamajfirande i Malå Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.