– Inte alla berättar om våld i nära relationer, men vi ska i alla fall ge möjligheten till patienten och göra det osynliga synligt, säger tandläkaren Ingrid Bäckström. Foto: SVT

Här hjälper tandläkare våldsutsatta kvinnor

Publicerad

På Folktandvården i Västerbotten har man jobbat i över tio år med att försöka upptäcka våld mot kvinnor och barn.
– Vi tycker det är viktigt och det är också en del i vårt arbete att upptäcka våld i nära relationer, säger Ingrid Bäckström som är tandläkare.

Tandläkaren kan upptäcka våld mot kvinnor och barn bland annat genom att lägga märke till skador och frakturer i och kring munnen. Men också kronisk smärta, eller så kan patientens beteende göra att varningsklockorna hos tandläkaren ringer.

– Mörkertalet är väldigt stort och det är väldigt tabubelagt, Inte alla berättar om våld i nära relationer, men vi ska i alla fall ge möjligheten till patienten och göra det osynliga synligt, säger Ingrid Bäckström.

Webbverktyg ska göra det lättare

Nyligen har det lanserats ett webbverktyg som ska göra det lättare för personal inom vården att upptäcka våld mot patienter. Bakom verktyget står Nationellt centrum för kvinnofrid och Socialstyrelsen. Hos Folktandvården välkomnar man det nya verktyget.

– Idag pratar man mycket om personcentrerad vård, vi inom tandvård ska kunna samverka med övriga vården om det är något som påvisar ohälsa hos patienten även om det i första hand inte rör vår verksamhet, säger Ingrid Bäckström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer