Arkivbild. En ambulanssjukvårdare visar upp ett provrör ur ett provtagningskit. Foto: Anders Wiklund/TTVisa alla (12)
Visa alla (12)

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad
Det händer mycket med utvecklingen kring coronaviruset och hur länet påverkas. Här kan du följa utvecklingen under dagen.

Direktrapport · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Detta vet vi just nu: 

• Sammanlagt 483  personer i Västerbotten har konstaterats smittade av coronaviruset, enligt Region Västerbotten.
• 9 personer vårdas för covid-19 inneliggande på sjukhus och 5 av dem på intensivvårdsavdelning.
• 26 personer har avlidit till följd av covid-19.
• 57 personer har skrivits ut efter vård på sjukhus i Umeå. I Skellefteå 22 personer och Lycksele 5 personer.
• Region Västerbotten bekräftade den 20 mars att det finns en samhällssmitta i Västerbottens län.
• Regeringen har den 27 mars beslutat om att begränsa folksamlingar som överstiger 50 personer.
• Region Västerbotten har statistik med bland annat fördelningen av bekräftade fall i kommunerna på sin hemsida. Den uppdateras en gång i veckan på måndagar.

 Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.SVT · Jenny Kejerhag

Har man slutat skriva ut hur många det är som är coronasmittade i varje kommun i Västerbotten?

Sophia

Hej Sophia! Här kan du siffrorna: https://coronarapportering.regionvasterbotten.se/

SVT · Jenny Kejerhag

Lycksele:
Musikskolans lärare kommer de två första veckorna i juni att spela på olika platser i Lycksele för exempelvis äldre som just nu är i isolering. Konserten kommer att ske utomhus och under spelningen kommer musiklärarna att spela sommarmusik och gamla klassiker. 

SVT · Marilén Karlsson

Det här att det är samhällssmitta i Västerbottens län, vet man om det är specifikt för någon kommun eller är det samhällssmitta i alla kommuner?

Karin

Hej Karin! Det råder allmän smittspridning i hela länet, alltså alla kommuner.

SVT · Jenny Kejerhag

Sorsele: Nationaldagsfirandet och Holmen gungar 2020 är inställt på grund av covid-19 skriver arrangörerna Sorsele Lions Club på sin hemsida.

SVT · Björn Ottosson

Under torsdagen rapporterar region Västerbotten ytterligare ett dödsfall och 13 ny bekräftade fall av covid-19 i länet.

SVT · Jenny Kejerhag

Länet: Regiondirektör Kent Ehliasson har en stor utmaning framför sig. Coronakrisen har inneburit att regionens ekonomi står inför ett tufft läge - minskade skatteintäkter samtidigt som sparplanen måste pausas.

I klippet hör du mer om det ekonomiska läget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Maria Brändström

Provtagningen utökas - snart införs självtester i Region Västerbotten

Nästa vecka ska Region Västerbotten dra igång självtestning av covid-19. Men det är inte vem som helst som kommer att kunna göra testet hemma - bara vårdpersonalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Maria Brändström

Länet: Coronapandemin har inneburit en omprioritering av den planerade vården i Västerbotten. Men nu hoppas sjukvårdsdirektören Brita Winsa att mottagningsverksamhet och operationer som varit pausade ska komma igång igen.

Till hösten bör verksamheten rulla på nästan som vanligt - eventuellt med hjälp utifrån.

- Vi tittar på att anlita externa parter för att hjälpa till att korta köerna, säger Brita Winsa.

I klippet hör du henne berätta om sina förhoppningar rörande vårdläget:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Maria Brändström

Nämner inte Regionen något om att smittspridningen kan vara låg pga att som i exempelvis Umeå att universitetet är på distans och att flertalet studenter åkt hem? Att det t.ex skulle kunna bli en stor peak i Augusti-September om man skulle släppa in alla studenter igen?

Lilla

Hej! Regionen har ännu inte gjort något sådant uttalande.

SVT · Jenny Kejerhag

SVT rapporterade · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

16.31
Länet: Nyheten att Region Västerbotten har brist på testpinnar och nu tillfälligt slutar testa vårdpersonal för coronaviruset väckte många frågor hos er läsare. Nu får ni svar av Anders Johansson, överläkare i vårdhygien.
12.28
Umeå: En mängd idrottsevenemang har ställts in på grund av coronapandemin, men under lördagen blir träningsloppet Fuck Corona verklighet. Löpcoachen och idrottsläraren Lars-Gunnar Skoog berättar varför han arrangerar träningsloppet: 
19.54
 Umeå: Hanna Vernerlund arbetar natt som skötare på ett äldreboende i Umeå. Än har de inte fått in coronaviruset bland de boende. Men oron att bli den som tar in smittan är stor och frågetecken finns kring hur man då ska agera:
16.41
När trycket blir högt på sjukvården står landets distriktsveterinärer redo att rycka in och sköta patienter i intensivvården. Monica Ågren är chef för distriktsveterinärerna och tror att hennes anställda kommer att klara uppgiften galant: 
13.04
Umeå kommun går ut med att kommunens gymnasieelever är välkomna att hämta skollunch från ett urval av kommunens skolrestauranger. – Syftet är att de elever som önskar få ta del av skolmåltiden ska få möjlighet att hämta lunch, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande i ett pressmeddelande.
Detta gäller för elever som bor i Umeå kommun och går på Dragonskolan, Forslundagymnasiet eller Maja Beskowgymnasiet. Eleverna får möjlighet att hämta skollunch i ett 20-tal av kommunens grundskolor och gymnasieskolor. Elever som går på Midgårdsskolan hämtar sin skollunch i Midgårdsskolan skolrestaurang. För att hämta lunch ska man ta med sig egen matlåda. Lunchutlämningen startar måndag 27 april.
12.34
Länet: Den ena personen som Region Västerbotten i dag bekräftade hade avlidit till följd av covid-19 var i 70-årsåldern och vårdades på intensivvårdsavdelningen på NUS. Den andra personen var i 60-årsåldern och avled i sitt hem. Båda personerna hade bakomliggande sjukdomar, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Nu har totalt tio personer avlidit i länet till följd av coronaviruset. 
12.02
Länet: Ytterligare två personer har avlidit på grund av covid-19 i länet. 22 personer vårdas på sjukhus varav 10 kräver intensivvård, rapporterar Region Västerbotten under fredagen. Totalt finns det 220 bekräftade fall i länet.
20.21
Skellefteå: Efter att en hemtjänstpersonal dött till följd av covid-19 och arbetat i ett område med konstaterad smitta arbetar nu Skellefteå kommuns hemtjänst och äldreomsorgen på flera sätt för att stoppa vidare smittspridning.
- Vi införde tidigt besöksförbud på våra boenden och provtar många medarbetare och inom hemtjänsten tittar man på att kunna starta ett särskilt team för att möta pandemin, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå.  
17.48
 Länet: – Vi tror att toppen kommer nås någon gång i maj, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör. Se en sammanfattning av torsdagens presskonferens med Region Västerbotten: 
16.01
Landet: Alkoholförsäljningen ökade med tre miljoner liter i mars i år jämfört med förra året.
– Folk har inte samma möjlighet att gå ut och äta eller sätta sig i en bar på grund av rekommendationerna för att minska smittspridningen, säger Christina Nilsén, områdesansvarig för Systembolaget i Umeå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet