Genrebild. Foto: Klas Sjöberg/Region VästerbottenVisa alla (13)
Visa alla (13)

Här kan du följa det senaste vi vet om coronaläget i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad
Det händer mycket med utvecklingen kring coronaviruset och hur länet påverkas. Här kan du följa utvecklingen under dagen.

Direktrapport · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

Detta vet vi just nu: 

• Sammanlagt 519  personer i Västerbotten har konstaterats smittade av coronaviruset, enligt Region Västerbotten.
• 12 personer vårdas för covid-19 inneliggande på sjukhus och 4 av dem på intensivvårdsavdelning.
• 28 personer har avlidit till följd av covid-19.
• 91 personer har skrivits ut efter vård på sjukhus i Umeå. I Skellefteå 27 personer och Lycksele 5 personer (03-06-2020).
• Region Västerbotten bekräftade den 20 mars att det finns en samhällssmitta i Västerbottens län.
• Regeringen har den 27 mars beslutat om att begränsa folksamlingar som överstiger 50 personer.
• Region Västerbotten har statistik med bland annat fördelningen av bekräftade fall i kommunerna på sin hemsida. Den uppdateras en gång i veckan på måndagar.

 Med anledning av coronaviruset är det just nu ett högt informationstryck. Har du frågor eller funderingar besök då SVT:s stora direktrapportering.

SVT · Jenny Kejerhag

Skellefteå FF meddelar att man ställer in både NLOS Beach soccer och NLOS Beachvolley. Båda cuperna skulle ha genomförts i sommar, men de blir inte av på grund av de restriktioner och rekommendationer som gäller för sommaren.SVT · Fredrik Svensson

Kommer ni att undersöka hur Länstrafiken kommer att hantera den nya ändring med tillåtelse av resor? Känns som att linje 100 och liknande som går mellan Umeå och Skellefteå samt vidare till Norrbotten kommer vara svåra att lösa med social distansiering på 2 meter mellan passagerarna. Det innebär ju i praktiken ett två passagerarsäte per person och en tom rad framför och bakom, vilket innebär enormt många bussar per tur t.ex om folk ska resa bort på midsommar. Eller om de kommer att lösa det med att släppa begränsat antal platser som man kan boka i förväg? Vore tacksam om ni kunde ta en titt på detta.

Lilla

Hej! Information om resandet med buss under pandemin hittar du här: https://www.tabussen.nu/lanstrafiken/nyheter/coronavirus-och-kollektivtrafiken/

SVT · Jenny Kejerhag

Ytterligare en person har avlidit till följd av covid-19 i länet. Totalt har nu 28 personer avlidit, 519 fall har bekräftats och 12 vårdas på sjukhus.

SVT · Jenny Kejerhag

Ingrid omplacerades efter coronakritik mot arbetsgivaren

Medicinska sekreteraren Ingrid Leirnes kritiserade sin arbetsgivare, hälsocentralen i Bureå, i en insändare i lokaltidningen och menar att hon omplacerades på grund av det. Fackförbundet Vision ser det som olaglig bestraffning och begär skadestånd av Region Västerbotten.

Hör Ingrid Leirnes berätta om konsekvenserna efter insändaren i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Maria Brändström

Region Västerbotten rapporterade i dag fem nya fall av covid-19. Just nu finns det 514 fall av bekräftad covid-19 i länet. Totalt har 27 personer avlidit, av dessa är det elva som avlidit på något av länets äldreboenden.

SVT · Björn Ottosson

Det finns just nu 509 fall av bekräftad covid-19 i länet. Totalt har 27 personer avlidit, av dessa är det elva som avlidit på något av länets äldreboenden.

SVT · Jenny Kejerhag

Från och med denna vecka finns också statistik på Region Västerbottens webbplats om antalet patienter med covid-19 som tillfrisknat och skrivits ut till hemmet eller särskilt boende från länets tre sjukhus, det skriver Regionen i ett pressmeddelande.
Fram till och med i måndags har 91 personer skrivits ut från Norrlands universitetssjukhus, 27 från Skellefteå lasarett och fem från Lycksele lasarett.

SVT · Jenny Kejerhag

Länet: När kritiska patienter skrivs ut från intensivvårdsavdelningen (IVA) så är vården för covid-patienterna långt ifrån över. Många är i mycket dåligt skick och i stort behov av hjälp med grundläggande behov.

I klippet hör du överläkare Ritva Kiski Berggren om vilken typ av vård som patienter som tillfrisknar behöver:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT · Maria Brändström

Region Västerbotten rapporterar inga nya fall av covid-19 i länet. Däremot så ökar de som vårdas på sjukhus med 3 patienter och IVA med en patient. Totalt vårdas nu 6 patienter på IVA.

SVT · Jenny Kejerhag

SVT rapporterade · Senaste nytt om coronaviruset i Västerbotten

16.31
Länet: Nyheten att Region Västerbotten har brist på testpinnar och nu tillfälligt slutar testa vårdpersonal för coronaviruset väckte många frågor hos er läsare. Nu får ni svar av Anders Johansson, överläkare i vårdhygien.
12.28
Umeå: En mängd idrottsevenemang har ställts in på grund av coronapandemin, men under lördagen blir träningsloppet Fuck Corona verklighet. Löpcoachen och idrottsläraren Lars-Gunnar Skoog berättar varför han arrangerar träningsloppet: 
19.54
 Umeå: Hanna Vernerlund arbetar natt som skötare på ett äldreboende i Umeå. Än har de inte fått in coronaviruset bland de boende. Men oron att bli den som tar in smittan är stor och frågetecken finns kring hur man då ska agera:
16.41
När trycket blir högt på sjukvården står landets distriktsveterinärer redo att rycka in och sköta patienter i intensivvården. Monica Ågren är chef för distriktsveterinärerna och tror att hennes anställda kommer att klara uppgiften galant: 
13.04
Umeå kommun går ut med att kommunens gymnasieelever är välkomna att hämta skollunch från ett urval av kommunens skolrestauranger. – Syftet är att de elever som önskar få ta del av skolmåltiden ska få möjlighet att hämta lunch, säger Lena Karlsson Engman (S), tekniska nämndens ordförande i ett pressmeddelande.
Detta gäller för elever som bor i Umeå kommun och går på Dragonskolan, Forslundagymnasiet eller Maja Beskowgymnasiet. Eleverna får möjlighet att hämta skollunch i ett 20-tal av kommunens grundskolor och gymnasieskolor. Elever som går på Midgårdsskolan hämtar sin skollunch i Midgårdsskolan skolrestaurang. För att hämta lunch ska man ta med sig egen matlåda. Lunchutlämningen startar måndag 27 april.
12.34
Länet: Den ena personen som Region Västerbotten i dag bekräftade hade avlidit till följd av covid-19 var i 70-årsåldern och vårdades på intensivvårdsavdelningen på NUS. Den andra personen var i 60-årsåldern och avled i sitt hem. Båda personerna hade bakomliggande sjukdomar, skriver Region Västerbotten i ett pressmeddelande. Nu har totalt tio personer avlidit i länet till följd av coronaviruset. 
12.02
Länet: Ytterligare två personer har avlidit på grund av covid-19 i länet. 22 personer vårdas på sjukhus varav 10 kräver intensivvård, rapporterar Region Västerbotten under fredagen. Totalt finns det 220 bekräftade fall i länet.
20.21
Skellefteå: Efter att en hemtjänstpersonal dött till följd av covid-19 och arbetat i ett område med konstaterad smitta arbetar nu Skellefteå kommuns hemtjänst och äldreomsorgen på flera sätt för att stoppa vidare smittspridning.
- Vi införde tidigt besöksförbud på våra boenden och provtar många medarbetare och inom hemtjänsten tittar man på att kunna starta ett särskilt team för att möta pandemin, säger Ejja Häman Aktell, vård- och omsorgschef i Skellefteå.  
17.48
 Länet: – Vi tror att toppen kommer nås någon gång i maj, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör. Se en sammanfattning av torsdagens presskonferens med Region Västerbotten: 
16.01
Landet: Alkoholförsäljningen ökade med tre miljoner liter i mars i år jämfört med förra året.
– Folk har inte samma möjlighet att gå ut och äta eller sätta sig i en bar på grund av rekommendationerna för att minska smittspridningen, säger Christina Nilsén, områdesansvarig för Systembolaget i Umeå. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet
Genrebild. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten
ladd där kvinna med hanskar arbetar med prover vid ett vitt bort.
Så påverkas länet – följ utvecklingen här. Foto: SVT
SVT:s reporter vandar i en tom korridor
Följ med SVT:s reportrar in på den ödsliga jätteskolan. Foto: Mikael Assmundsson, SVT
Universitetssjukhuset i Umeå. Foto: SVT
Arkivbild. En ambulanssjukvårdare visar upp ett provrör ur ett provtagningskit. Foto: Anders Wiklund/TT
Bildmuseet och Arkitekthögskolan i Umeå sett från motsatt sida av Umeälven.
Bildmuseet och Arkitekthögskolan sett från motsatt sida av Umeälven. Foto: JOHAN GUNSÉUS / TT
kosläpp på forslunda
Arkivbild från kosläpp på Forslunda Foto: SVT.
Skellefteå kommun. Foto: Berno Jonsson/SVT
Personal tar prover på misstänkta fall av coronasmittade Foto: Anders Öhlund, SVT
Gunilla Persson, tf smittskyddsläkare, Region Västerbotten. Foto: SVT
Region Västerbotten håller presskonferens med anledning av coronaviruset. Foto: Kurt Sundin/SVT
Här ska länsborna testas innan dom får gå in på akuten i Umeå Foto: SVT