Hör Luciakören när de lussar i tyska Bremen Foto: Privat

Här lussar kören från Norrland i Tyskland

Publicerad

Liten men naggande god kan man kanske säga om den blandade kör med bara sju personer som som förra veckan spred svensk luciatradition i Bremen.

– Det har varit fantastiskt lyckat det här året. Vi sjöng till exempel i en absolut fullsatt domkyrka. Folk fick stå längs väggarna och då ryms det ändå runt 1 600 personer där. Och fast man inte får applådera i tyska kyrkor fick vi stående ovationer, berättar Petra Umaerus, sångpedagog vid estetiska programmet på Umeå Internationella Gymnasium.

Det hela började med ett erbjudande 2013 inför kulturhuvudstadsåret i Umeå. Den före detta umeåbon Birgitta Jungdalen Wohlbrück, som nu arbetar på Svenska Honorärkonsulatet i Bremen, skickade en förfrågan om luciatåg till Petra Umaerus, som sedan dess besökt Bremen varje år med en liten grupp utvalda elever.

Ett stående inslag är att gruppen varje morgon och varje kväll sjunger på det hotell dom bor på.

– Man märker på hotellet där vi sjunger att folk bokar in just den veckan. Det är fullbokat hela veckan så det är coolt, säger Petra Umaerus.

30 konserter

De senaste tre åren har också Jennie Lindh, sångpedagog vid estetprogrammet på Nolaskolan i Örnsköldsvik, följt med tillsammans med några av sina elever.

Under veckan i Bremen hinner kören med ungefär 30 konserter där dom sjunger luciasånger på allt från köpcentra, julmarknader, socitetsfester, till att sjunga för hemlösa.

Och intresset för kören har växt från år till år och förutom en hel del uppmärksamhet från media har kören till och med fått en del riktigt hängivna fans.

– En man som sett oss för två år sedan tog kontakt och undrade om vi skulle dyka upp igen och när han hörde det så bokade han direkt hotellrum och reste fem timmar i bil bara för att se oss igen, skrattar Petra Umaerus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.