Se den nyvakna fjällräven som filmades av Länsstyrelsens naturbevakare, som var ute för att lämna stödfoder vid lyan. Foto: Länsstyrelsen i Västerbotten

Här möts Sonja och den nyvakna fjällräven

Publicerad

Sonja Almroth jobbar som naturbevakare i området kring Vilhelmina. Hon lyckades filma mötet med en mycket nyvaken fjällräv när hon var ute för att lämna stödfoder vid lyan.

Mötet skedde i området kring Stekenjokk och Borgafjäll. Det var först efter att Sonja Almroth hade stängt av sin snöskoter och började ordna med en foderautomat i närheten av lyan, som fjällräven vågade titta upp över snötäcket.

– Förmodligen hade hon hört att jag kom, och fjällräven kan ju vara lite nyfiken. Den kom upp och tittade för att se vad som stod på, berättar Sonja Almroth.

Yrvaken fjällrävshona

Den fyra år gamla fjällrävshonan och Sonja stod ett långt tag och betraktade varandra. Sonja Almroth är ganska säker på att hon väckte fjällräven när hon anlände till platsen.

– Man ser när hon kommer upp från lyan att hon är ganska trött, jag tror hon var nyvaken.

Hoppas på många fjällrävsungar i år

Enligt Sonja Almroth är många fjällrävar i färd med att ställa i ordning sina lyor inför valparna som brukar komma under maj. Hon tror att det här året kommer att bjuda på många fjällrävsungar eftersom mycket pekar på att det kan bli gott om lämmel i år, berättar hon.

Hur vanligt är det i ditt yrke att du möter fjällräv?

– I och med att jag åker mellan lyorna så ser jag dem ibland. Men det är långt ifrån alltid jag ser dem. Det kan dröja flera dagar mellan gångerna. Men under lugna dagar när solen ligger på så har man bäst chans att se dem.

Fotnot: Fjällräven har en öronmärkning som följd av medicinering mot rävskabb, se tidigare artikel om detta här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer