På räddningstjänstens övningsområde i Storuman finns sedan tidigare en buss som man använde i en stor övning under onsdagen. Frivilliga hjälpte till och agerade skadade passagerare. Foto: Tim Sehlström, räddningstjänsten

Här övar räddningstjänsten i Storuman på att hantera en bussolycka

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan hade räddningstjänsten i Storuman en stor övning där scenariot var en kollision mellan en buss och en personbil. Frivilliga ställde upp och agerade skadade passagerare.

– Det är jätteviktigt med den här typen av övningar. Det är på övningar vi ska göra misstag, säger brandmannen Tim Sehlström.

Varje år har räddningstjänsten större övningar och i år var temat trafikolyckor – i fjol var det pumpar.

– Ganska lägligt med tanke på alla skogsbränder förra året, säger Tim Sehlström.

Hade olika skador

På onsdagens övning höll man till på räddningstjänstens övningsområde i Storuman, där det bland annat finns en buss som ligger på sidan. Man hade också fått tag på en bil som skulle skrotas.

I scenariot hade de ”skadade” personerna olika typer skador – exempelvis var någon chockad och någon blödde från huvudet.

Gick upp i stabsläge

– Vi övade på att få ut människor från bussen och klippa personbilen. Befälen gick upp i stabsläge och det skulle samarbetas med polis, ambulans och posom-gruppen.

Posom-gruppen arbetar med krishantering efter till exempel trafikolyckor.

– Helst vill vi att polis och sjukvårdspersonal ska vara med övningen, men de kunde inte den här gången, säger Tim Sehlström.

Tillfälle att repetera

Vad lär ni er på en sådan här övning?

– Dels får vi repetera sådant som vi redan kan, vilket är särskilt viktigt när man jobbar som deltidsbrandman. Sedan får vi tillfälle att se vad vi kan bli bättre på, och vilken utrustning som kan behöva köpas in.

Måste prioritera

Vilka är de största utmaningarna vid en större trafikolycka?

– Jämfört med en brand, som kan utvecklas till det bättre eller sämre, är en trafikolycka statisk. Olyckan är redan skedd och man får fokusera på att inte fler ska bli inblandade, säger brandmannen Tim Sehlström.

– Det kan vara väldigt många skadade på ett litet antal brandmän. Då kan behöva göra svåra val –  vem ska man rädda först? Hur berättar man för de andra i bussen att en person är avliden? och så vidare.

Räddar liv tills sjukvården tar vid

Han påpekar dock att räddningstjänsten inte bedriver sjukvård.

– Vi gör livsuppehållande åtgärder tills dess att sjukvårdspersonalen kommer till platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.