Foto: Jesper Nilsson/SVT

Här överklagar de Bostadenaffären

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen lämnade Folkinitiativet i Umeå en begäran om laglighetsprövning av kommunfullmäktiges beslut om Bostadens utförsäljning. Nu hoppas Folkinitiativet att beslutet upphävs.

Den 19 juni beslutade kommunfullmäktige i Umeå att försäljningen av allmännyttan i staden till Heimstaden skulle bli av. Bara dagar innan startades ett folkinitiativ för att få till en folkomröstning i frågan, efter ett utbrett missnöje över hur beslutsprocessen gått till.

– Den här beslutsprocessen har kantats av en mängd tveksamheter. Till exempel har inte alla inblandade fått beslutsunderlag i tid, och alla har inte varit införstådda med hur Socialdemokraterna bytt ståndpunkt i frågan. Vi tycker att frågan är så viktig att den borde föregåtts av en ordentlig debatt utifrån de förutsättningar som fanns, säger Hanna Bäckström från Folkinitiativet.

Bostadens utförsäljning

Hur ser du på era utsikter i en rättslig prövning?

– Vi får väl se, utifrån de papper vi har begärt ut och granskat närmare så tycker vi att det finns ganska många problem med hur beslutsprocessen har gått till. Nu hoppas vi att förvaltningsrätten ska se det också.

LÄS MER: Hyresgästföreningen: Blev tagna på sängen

Per-Olof Balkedal är en av initiativtagarna.

– Det känns väldigt bra. Vi har jobbat hårt med överklagan. Vi tror att det åtminstone att det här kommer räcka till att Förvaltningsrätten riktar kritik mot bostaden, men det är oklart vad en sådan kritik kan komma att leda till, säger han till SVT när Folkinitiativet var på plats vid Förvaltningsrätten för överlämnandet av överklagan.

– Vi tar ingen semester nu utan fortsätter och samla in namn. Vi siktar på 11.000.

”Frågan är om vi hinner”

Folkinitiativet har sedan det startade arbetat med att samla in namn för att få till en folkomröstning i frågan. Totalt krävs 9500 namn och hittills har de fått in strax över 3000. Den stora frågan nu är hur snabbt de kan samla in de resterande 6500.

– Vi tror inte att det är något problem att samla in namn, det är uppenbart många som stödjer oss i detta. Men frågan är vi hinner samla in dem innan beslutsprocessen är över. Vår förhoppning är att starta om processen och där tycker jag ändå att våra chanser ser bra ut., säger Erik Persson från Folkinitiativet.

– Vi yrkar på att beslutet upphävs och ett verkställighetsförbud av varje enskild del i beslutet fram till dess att det prövats, med hänvisning till paragraferna om laglighetsprövning i kommunallagen, säger Hanna Bäckström.

LÄS MER: Teori: Därför fick Bostaden bråttom med utförsäljningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet