Hörnefors, området ligger längs Kungsvägen och Industrivägen Foto: Pressbild Umeå kommunVisa alla (5)
Visa alla (5)

Här planerar Umeå kommun nytt byggande

Publicerad

Umeå kommun planerar byggnationer på en rad olika håll.

Det handlar om 40-50 lägenheter i ett centralt område i Hörnefors, ett flertal bostäder och serviceområde i Obbola, förtätning av 3550 kvadratmeter öster om Sävarån och tidiga planer för handelsområdet vid Strömpilen.

I fyra separata pressmeddelanden redogör kommunen för sina planer.

Hörnefors

Efter kontakt med Hörnefors församling planerar kommunen nu bygga mellan 40-50 lägenheter längs industrivägen och Kungsvägen.

– Det är mycket positivt att aktörer vill satsa och bygga bostäder i kommundelarna där behovet är stort, säger byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund (S) i ett pressmeddelande.

Forfrarande återstår vissa frågor för området då flera huvudledningar går genom marken på området och skulle bli dyra att flytta. Enligt kommunen ska en deltajplan vara färdig omkring slutet av år 2020.

Obbola

Kommunen inleder även planläggningen för det tidigare aviserade bostadsområdet i norra Obbola. Kommunen jobbar nu med att stycka av tomter för att planera enbostadshus, flerbostadshus och serviceboende.

Enligt Mikael Berglund (S) har området möjlighet att växa med omkring 3000 personer ytterligare.

Sävar

Ett område på över 3500 kvadratmeter planeras samtidigt i Sävar på mark som är både kommunalt och privat ägd. Området är sedan tidigare utpekat för utveckling och planeras inrymma både bostäder och handel.

Strömpilen

Området vid Strömpilen ska också få bostäder och ny handel enligt kommunens planer. Kommunen skriver i ett pressmeddelande att området är utmanande att bygga på med tanke på markförorening och strandskydd som komplicerar arbetet.

Umeå kommun inleder nu planläggning av Strömpilen 1 för att skapa förutsättningar för fortsatt planering framöver.

Söderslätt

En oenig byggnadsnämnd beslutade även att ett nytt gruppboende på Söderslätt kan byggas. Det handlar om en tvåvåningsbyggnad med plats för sex personer. Moderaterna Vänstern och Centerpartiet ville avslå planerna, bland annat med hänvisning till att boendet ska placeras på parkmark.

Grubbe

Nämnden beslutade även att godkänna en ny detaljplan för ett område på Grubbe. I det här fallet handlar det inte om nya bostäder eller handelslokaler. I stället beslutade byggnadsnämnden på inråden från Västerbottens museum att byggnaderna och gårdsmiljön har stort värde och därför ska bevaras. Däremot möjliggör planen viss byggnation i området.

– Detaljplanen skyddar nu huvudbyggnaden och gårdsmiljön men kan samtidigt medge en förtätning i form av nya bostäder med ett underjordiskt garage, säger Michael Berlund (S) byggnadsnämndens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer