I Nordmaling siktar man på att hålla vallokalerna så politiskt neutrala som möjligt, säger Maria Syd, valhandläggare. Foto: Privat/Drago Prvulovic,TT

Här vill man få bort politikerna från rösträkningen i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet till EU-parlamentet den 26 maj så har flera kommuner i Västerbotten jobbat aktivt med att hitta nya röstmottagare. I Nordmaling har man lyckats. 

Tidigare satt ofta politiker med och tog emot och räknade röster vid de olika valen, men allt fler kommuner plockar bort dem efter en rekommendation från valkommittén.

I Nordmaling ser valhandläggarna ut att kunna ersätta politikerna med vanliga kommunmedborgare – bland annat tack vare efterlysningar på sociala medier och i annonsblad. Man fick in 20 nya och har nu 70 röstmottagare totalt.

EU-valet Västerbotten 2019

– Man vill ju hålla vallokalerna så politiskt neutrala som möjligt. Valnämnden här har sett en risk i att man ska känna sig påverkad om man ser en politiker man känner igen när man ska rösta, säger Maria Syd, som är valhandläggare i Nordmaling.

”Jättesvårt att få tag i folk”

Men i till exempel Bjurholm och Robertsfors kommer politiker fortfarande att vara med och ta emot och räkna röster under EU-valet. 

– Jag tror inte det går att ersätta politikerna i Bjurholm. Det är jättesvårt att få tag på folk, säger valhandläggaren Karin Gulliksson.

Inget totalstopp i Robertsfors

I Robertsfors säger man att man jobbar på att ersätta politikerna, men man har inte satt något stopp. Däremot tycker man inte att det är lämpligt att kommunalrådet och oppositionsrådet är med och tar emot och räknar röster.

– Jag förstår ambitionen, att det ska vara så neutralt som möjligt. Men vi försöker lösa det praktiskt genom att blanda politiker med andra och också blanda politiska block, säger valhandläggaren Clarence Andersson. 

Röstmottagare

Det är valnämnden i varje kommun som ansvarar för att rekrytera röstmottagare som ska arbeta med förtidsröstning eller röstning i vallokal på valdagen.

Endast personer som har fått den utbildning som behövs för uppdraget får utses till röstmottagare. Det innebär att det är obligatoriskt med utbildning av alla röstmottagare. Kravet på utbildning regleras i vallagen.

Det finns inga formella regler kring ålder eller bostadsort för röstmottagarna. Det vanliga är dock att röstmottagarna är över 18 år och bor i den kommun de ska arbeta i. Det ska alltid ske en individuell bedömning av röstmottagarens lämplighet.

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Västerbotten 2019

Mer i ämnet