Här räddas renen ur ismassorna i havet utanför Holmön – med makalöst lassokast

Uppdaterad
Publicerad

En ren fastnade bland ismassorna i havet på Holmön förra helgen. Det såg länge ut som att den inte skulle överleva då den befann sig för långt ut från land – men efter ett makalöst lassokast kunde den räddas.

Det var under lördagen 2 april som dramat utspelade sig. Renskötarna skulle hämta en ren som kommit bort från hjorden och befann sig inne i byn på Holmön utanför Umeå.

– När vi skulle flytta den halkade han och hamnade i havet och simmade in i en vik och fastnade i ismassorna. Han tog sig ingenstans och höll på drunkna, säger renskötaren Magnus Andersson.

”Band ihop två lasson”

Renskötarna trodde inte att de skulle gå att rädda renen. Men tänkte inte bara stå och titta på medan den drunknade.

– Min kollega Jonas Andersson är en av världens bästa på att kasta lasso. Normalt kastar man 15 meter på tävling, nu var det över 30 meter ut till renen. Vi band ihop två lasson och han träffar på första kastet, säger Magnus Andersson och fortsätter:

– Vi höll på i tio minuter, det var värsta dramatiken, men han kom upp och mår bra idag.

Se den dramatiska räddningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.