”Även yrkesämnena är på distans” – följ med in i den öde gymnasieskolan Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Här saknas 900 elever – skolan i Lycksele tömd sedan smittökningen

Uppdaterad
Publicerad

Både gymnasieskolan och högstadiet i Lycksele står i princip tomma sedan smittspridningen av covid-19 eskalerat i kommunen. Undervisningen bedrivs på distans veckan ut, men det kan bli förlängt.

– I hur stor utsträckning det har negativ påverkan för eleverna vet vi inte i dagsläget. Vi tittar nu på var eleverna tappat på grund av pandemin, säger Camilla Persson, rektor på Tannbergsskolan.

Smittotrycket i Lycksele var under vecka 6 värst i hela landet. Ursprunget spårades till högstadiet Finnbacksskolan, enligt länets smittskyddsenhet.

Av 306 konstaterat smittade inom kommunens verksamheter i februari är 162 elever, 126 personal och 18 brukare. Enligt kommunen är personalfrånvaron hög både inom hemtjänst och på särskilda boenden och läget för stöd, vård och omsorg är mycket ansträngt.

Coronaviruset i Västerbotten

Nya besked väntas på torsdag

I princip alla elever på högstadiet och gymnasiet pluggar nu på distans. Hur det blir nästa vecka är inte klart än.

– Vi har ett möte på torsdag. Då tas beslut i samråd med smittskyddet, kommunens krisledning och skolledningen, säger Samuel Lundström som är skolchef för- och grundskola.

Tills vidare är det spöklikt tomt i de stora lokalerna på Tannbergsskolan. SVT fick följa med in.

Se mer om det i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet