”Försöker hålla avstånd och hålla oss till klassen” – hör elever och polis på plats Foto: Björn Ottosson, SVT

Här samlas hundratals studenter på jättefest i Umeå

Publicerad

Runt 500 studenter samlades på tisdagskvällen i Hagaparken i Umeå för att fira in studentveckan. Flera polispatruller fanns på plats för att hålla ordning.

– Studentveckan börjar idag. Alla andra klasser är här så det är klart man vill samlas och träffa polare, säger Joakim Lindgren, en av studenterna på plats.

Polisen uppskattar att det var runt 500 personer som samlats i parken. Under kvällen avlägsnades två personer och en omhändertogs av polis. Ordningen beskrivs som god och utöver nedskräpning så var det problematiskt att se till att de festande ungdomarna höll avstånd.

– Vi ser ju att restriktionerna inte följs. Både föräldrar och ungdomar måste ta ansvar för att minska smittspridningen, inte minst inför kommande firande, säger Jörgen Lundin, gruppchef ingripandepolisen.

Se bilder från samlandet i klippet och hör eleverna om trängsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.