Foto: SVT/TT

Efter protesterna – mötet i Väven ställdes in

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en stillsam manifestation mot Sverigedemokraternas möte i kulturhuset Väven i Umeå, men slutade med våld, larm och att en demonstrant greps och en omhändertogs. Efter flera timmars protesterande tvingades Sverigedemokraternas möte i Väven att ställas in. Men några timmar senare kom en oväntad vändning: mötet hade i stället hållits på annan plats.

Ända sedan det blev känt att Sverigedemokraterna bokat möteslokalen i Väven för ett möte under torsdagen har reaktionerna varit många och starka. Och gruppen Umeås kultur mot rasism sa tidigt att de tänkte genomföra en manifestation.

– Vi gör det framför allt eftersom vi tycker att kulturscener överlag ska stå för gemenskap och inkluderande, vilket vi inte tycker att SD:s politik gör, sa Viktor Mattsson som är kontaktperson för gruppen Umeås kultur mot rasism, till SVT Nyheter Västerbotten i förra veckan.

Manifestation eskalerade till våldsamma protester

SVT Nyheter Västerbotten har pratat med SD:s ordförande i Västerbotten, Petter Nilsson, som säger att partiet har lika mycket rätt som vilket parti som helst att vara inne i lokalen.

– Vi är inga rasister, demonstranterna försöker klistra etiketter på oss som inte stämmer, säger han.

De olika kulturföreningar som anordnade manifestationen framförde tal, sånger och jojk i Rådhusparken. Ungdomar och vuxna höll upp plakat och facklor. Det var en fredlig manifestation med lugn stämning som avslutades med gemensam fikastund på Hamnmagasinet. Upp emot 150 personer letade sig dit.

Men vissa personer fortsatte protestera mot SD. Demonstranter lyckades ta sig in i kulturhusets café på nedre plan. Enligt Berno Jonsson, SVT:s reporter på plats, var demonstranterna aggressiva i sin framtoning. ”Jimmie Åkesson lämna stan, bussen går från Vasaplan” skreks i kulturhuset.

Arrangörerna för demonstrationen i parken tar dock avstånd från protesterna i Väven.

Allt fler demonstranter tog sig in och polisen avvisade fyra-fem personer som vägrade gå ner från ett podium.

– Nu börjar det bli våldsamt här och polisen börjar slänga ut människor, sa SVT:s Josefine Holgersson.

Kort därefter eskalerade aggressiviteten i kulturhuset och till slut fick hela Väven utrymmas. På gatan utanför brottade polisen ned en demonstrant och förde bort honom från platsen.

Strax innan klockan 19, då Sverigedemokraternas möte skulle börja, hade polisen fått ut de flesta demonstranter från Väven och man spärrade då av byggnaden. Men i samband med att partimötet skulle starta började brandlarmet i Väven att tjuta. Vid 19.15-tiden höll därför hela Väven på att utrymmas på människor. Bara några minuter senare bekräftade man att mötet i Väven inte skulle bli av. Det ställdes in. Men senare under kvällen kom vändningen: mötet skulle hållas på annan plats.

– Vid niotiden i kväll höll vi ett kort möte  utomhus i närheten av Norrlandsoperan. Ganska snabbt efter att Väven utrymts kommunicerade vi att vi skulle hålla mötet på annan plats. Vi kommer inte att låta någon tysta oss, säger Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef och fortsätter:

– Vi kommer att komma tillbaka till Umeå inom en inte allt för lång framtid för att vi vill kunna prata med Umeåborna om den politik som vi anser att Sverige behöver.

Han uppger att partiet redan under fredagen kommer att titta på nya datum att hålla möte i Umeå.

Här utryms Väven efter brandlarmet Foto: SVT

Fotnot: Vi hade inledningsvis en faktaruta i artikeln med de organisationer som stod bakom den fredliga manifestationen. Faktarutan har vi flyttat hit: ”Vi hade inget med bråket att göra”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-mötet i Umeå

Mer i ämnet