Vi har redan berättat om den kraftigt ökande marknaden med läkar-appar. Nu anmäler Region J/H att en app bidragit till överförskrivning av mediciner. Foto: Arkiv SVT

Här skrivs minst andel olämpliga läkemedel ut till äldre

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora skillnader i hur mycket olämpliga läkemedel, alltså sådana med hög risk för biverkningar, som skrivs ut till äldre i landet. På vissa håll fick nära en fjärdedel av alla över 80 år ett olämpligt läkemedel utskrivet åtminstone en gång under 2016. Men allra lägst i landet var siffran i Sorsele– 7,8 procent.

Statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt visar att siffran kan skilja sig stort från grannkommun till grannkommun. Socialstyrelsen kallar läkemedel olämpliga för äldre om det finns hög risk för biverkningar. 

I Sverige återfinns den lägsta siffran i Sorsele – 7,8 procent. Samtidigt ligger Västerbottens högsta siffror alldeles intill geografiskt, 17,5 procent i Storuman, 17 procent i Lycksele och 16,8 procent i Vindeln.

– Det är ingen som riktigt har tittat närmare på varför vissa kommuner ligger mångdubbelt högre än andra. Man kan säga att det är tecken på en kvalitetsbrist att det ser ut så, säger Johan Fastbom på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrå Siren.

”Komplicerat att förklara”

Rikssnittet för perioden ligger på 15 procent. Totalt har 13 procent av männen och 16 procent fått olämpliga läkemedel utskrivna. För kvinnor så skrivs framför allt mer smärtstillande och psykofarmaka ut.

– Det är komplicerat att förklara, om man inte vill spekulera. Jag tror jag nöjer mig med att säga att det här mönstret är känd i studier sedan länge i Sverige och i många andra länder, säger Johan Fastbom till Nyhetsbyrån Siren.

Här skrivs störst andel olämpliga läkemedel ut i länet

Storuman 17.53 %

Vindeln 16.78 %

Lycksele 16.99 %

Åsele 16.29 %

Vännäs 15.94 %

Dorotea 15.87 %

Vilhelmina 14.71 %

Umeå 14.68 %

Nordmaling 14.34 %

Bjurholm 14.18 %

Skellefteå 13.93 %

Robertsfors 13.36 %

Norsjö 13.18 %

Malå 9.17 %

Sorsele 7.80 %

Källa: Nyhetsbyrån Siren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.