Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Nader Sedehi/SVT

Här städar Umeå kommun stränder – 2,5 ton skräp har hittats hittills

Uppdaterad
Publicerad

Bildelar, bastuaggregat och picknick-rester. Umeå kommun samlar nu skräp och bråte från stränder runt om i kommunen.  Hittills har man samlat in 2,5 ton (!) skräp.

– Det här hör inte hemma i naturen. Vi gör det här för havets skull, säger projektledaren Emma Renström.

Umeå kommun tillsammans med Naturvårdsverket har startat ett projekt där ett team åker runt på utvalda platser längs kusten och plockar skräp och bråte som inte hör hemma i naturen.

– Vi tror att alla som besöker de städade stränderna blir inspirerade att ta hand om sitt eget skräp och kanske till och med ta med sig skräp som de hittar. För oss är det viktigt att satsningen får ringar på vattnet, att människor får upp ögonen för problemet och att det är ett gemensamt ansvar att hålla stränderna fria från skräp, säger Emma Renström som är projektledare.

Allmänheten får gärna tipsa om skräpiga platser

Målet är att samla in åtta ton skräp och hittills har man tagit hand om två och en halv ton. Allmänheten har också möjlighet att anmäla var det finns skräp.

– Ja, jättegärna. Det är en del av projektet för att samla in fakta och fix om vart finns det skräpet till exempel saker som blåser in från havet, säger Emma Renström.

Skräpiga platser kan anmälas till kommunen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.