Hör varför Binazir Mootamed besöker språkcaféet. Foto: SVT

Här startade biblioteket ett språkcafé

Uppdaterad
Publicerad

Bibliotekets språkcafé i Robertsfors är välbesökt och uppskattat av både nyanlända och volontärer.

– Svenska är ett svårt språk, men vi får mycket hjälp, säger Binazir Mootamed, som brukar besöka språkcaféet.

Varje onsdag och torsdag har språkcaféet, i bibliotekets lokaler mitt i Robertsfors, öppet. Här bjuds på kaffe och kakor varje gång och det var bibliotekspersonalen själva som tog initiativ till att öppna språkcaféet.

– Det känns som det är väldigt livfullt här. Det är alltid fullt, minst 20 personer. Språkcaféet har öppnat upp för kontakt mellan svenskfödda och nysvenskar här i Robertsfors, berättar Eva-Maria Ågren som är biblioteksassistent.

”Vill fika till allt”

I två år har man arrangerat språkcaféet och varje gång är det mycket välbesökt. Här erbjuds bland annat hjälp med läxhjälp, att skaffa ett bank-id eller att ta sig in på olika myndigheters hemsidor. Och så pratar man mycket.

– Till våren planerar vi för ”världens fika” här. Det är typiskt svenskt. Vi vill fika till allt! säger Eva-Maria Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.