Sjuksköterskestudenten Kristina Bergström hjälper en patient. Foto: SVT

Nu ska studenter ta hand om patienter på ny vårdcentral

Publicerad

Idag invigdes länets första undervisningsmottagning på Backens hälsocentral i Umeå. Här ska blivande sjuksköterskor och läkare ska möta patienter på egen hand.

Själva arbetssättet har testats ett tag, men nu får studenter i vårdsektorn en helt egen undervisningssmottagning. Blivande sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och arbetsterapeuter ska ta hand möta patienter som deras handledare väljer ut på hälsocentralen.

– Här får vi verkligen prova på att möta hur det är möta patienter. Det är en jättebra möjlighet för oss studenter att tänka själva och utvecklas, säger Kristina Bergström som går sjätte och sista terminen på sjuksköterskeutbildningen.

Det här sättet att undervisa är ett samarbete mellan Umeå universitet och landstinget. Mottagningen på Backen är den första i länet, men fler är på gång, bland annat i Storuman och i Skellefteå.

”Kan bli spännande för patienterna”

För patientens del finns också klara fördelar om man blir utvald, som till exempel en hel timmes möte och dessutom möjlighet att träffa flera olika yrkeskategorier vid samma tillfälle.

– För patienterna kan det nog bli spännande, för jag tänker att vi är mer nyfikna och noggranna eftersom vi vill lära oss mer, säger Kristina Bergström.

– Det är jätteviktigt med den här miljön där studenterna ges utrymme och tid, säger Boel Johansson, distriktssköterska och handledare på mottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.