Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fantastiskt” – se det första spadtaget av Bjurholms storbygge Diamanten. Foto: SVT/ Stefan Brännström

Här tas första spadtaget för Diamanten i Bjurholm

Publicerad

Nu inleds bygget av Diamanten i Bjurholm – där bland annat förskola, äldreboende och ett storkök ska samsas under samma tak. Med vid det första spadtaget var flera barn som hjälpte till.

– Det är fantastiskt, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

Satsningen på Diamanten har tidigare beskrivits som den största investeringen i kommunens moderna historia. Vad slutnotan landar på återstår att se, tidigare har det pratats om cirka 200 miljoner kronor. Kommunen har fått 97,5 miljoner i statsstöd, men satsningen innebär också att låneskulden per invånare kommer bli bland landets högsta.

– Diamanten är det största projekt som Bjurholms kommun någonsin genomfört, säger kommunchefen Jimmy Johansson i ett pressmeddelande.

Både förskola och äldreboende

Vård- och omsorgsboendet kommer att ha plats för cirka 40 personer och förskolan kommer att rymma cirka 90 barn. Dessutom blir det ett storkök och matsal.

– Det här behövs för att Bjurholm ska fortsätta utvecklas, säger kommunalrådet Christina Lidström (M).

Vad är Diamanten i Bjurholm?

Byggnaden Diamanten omfattar 40 platser för vård- och omsorgsboende, lokaler för hemtjänsten, en förskola med kapacitet för cirka 90 barn fördelat på sex avdelningar, samt ett produktionskök och en skolmatsal. Köket ska kunna producera upp till 550 luncher per dag och 120 middagar, matsalen ska ha plats för minst 150 gäster.

Källa: Bjurholms kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.