Frivilliga ville testa att stoppa huvudet i den molnfyllda säcken. Foto: SVT

Här testar eleverna molnet i säcken

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 1000 mellanstadieelever hade samlats i Aula Nordica på Umeå universitet idag för att få svar av en Levande frågelåda. Men det var forskarnas olika experiment som fick barnen att jubla mest.

Elever från 23 skolor i länet var på plats för att få svar på sina över 1000 i förväg inskickade frågor. Expertpanelen från Umeå universitet svarade på ett urval av dessa.

Engagerande frågor

Det rådde ingen brist på entusiasmen. Många räckte upp händerna, hoppade upp och ner och ropade för att väljas av moderatorn Martin Emtenäs för att få svar på sina funderingar.

Var det bättre förr? Finns det ädelstenar i rymden? Finns det liv på andra planeter?

Expertpanelen berörde bara luften i det sammanhanget och kom fram till att det inte var bättre förr. Luften är renare idag, bland annat på grund av blyfri bensin. Och visst finns det diamanter i rymden – de har hittats i meteoriter.

Tror på liv på andra planeter

– Jag är nästan bombsäker på att det finns liv på andra planeter, men jag är också bombsäker på att de inte har varit här. Det tar för lång tid att resa till jorden, berättar Patrik Norqvist, som är rymdfysiker vid Umeå universitet.

Däremellan utfördes experiment som fick barnen att häpna och jubla väldigt högt. Molnet som skapades när Patrik Norqvist blandade hett vatten och flytande kväve fascinerade. Många av eleverna ville upp på scenen och stoppa huvudet i den molnfyllda säcken, som innehöll små vattendroppar som bildades när vattenångan kyldes ner av det kalla kvävet.

Det small tre gånger

Men mest av allt imponerade flytande kväve när det omvandlades till gas av kokhett vatten i en plastflaska.

– I gasform expanderar det och blir 800 gånger större. Flaskan sväller och till slut går den sönder – då smäller det, förklarar Norqvist.

Eleverna kunde inte få nog av experimentet som upprepades tre gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.