Foto: TT/SVT

Spårar fisk med e-DNA i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Fiskekonsulenterna i Skellefteå har börjat ta en ny typ av vattenprover som visar exakt vilka fiskar som finns i sjöar och vattendrag – och de har fått en del överraskande resultat.

Skellefteå kommun vill ta reda på hur den biologiska mångfalden ser ut, därför har det tagits vattenprover på ett tiotal platser. Spåren från fiskarnas så kallade e-DNA stannar i vattendragen ett par veckor och kan sedan plockas fram i laboratorier.

Flera fynd

Det finns öring i kustvattendrag där den inte borde vara, och sutare i Ostträsket. Vilka fiskar som inte finns är också intressant. Till exempel simmar inga harrar längre i de två bäckar som båda heter Harrbäcken.

– Vi kan vilja göra åtgärder. Då är det bra att veta vilket bestånd som finns, säger kommunens limnolog, Bo Göran Persson.

Fiskare kan hjälpa till

Under flera år har jägare i Västerbotten hjälpt länsstyrelsen att samla björnbajs med e-DNA för att kartlägga björnstammen. Bo Göran Persson tror att sportfiskare i framtiden kan hjälpa till med vattenproverna när analyserna blir billigare.

Det här är e-DNA

e-DNA kommer från engelskans ”environmental-DNA” och är den blandning av organismers DNA-fragment som förekommer i vatten.

Det kan röra sig om allt ifrån levande djur eller djurdelar – t.ex. ägg, spermier och larver – men även dött material som avföring, slem, fiskfjäll eller fritt flytande DNA-molekyler.

Tekniken att kunna matcha rätt organismer med DNA i ett vattenprov har utvecklats snabbt under de senaste åren.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.