Nordkoreas alpina landslag är på träningsläger i Kittelfjäll. Foto: Fredrik Biehl

Här tränar nordkoreanska landslaget alpint i Kittelfjäll

Uppdaterad
Publicerad

Nordkoreas alpina landslag är på plats i Kittelfjäll och tränar skidåkning med en svensk tränare. Trots flera försök fick SVT:s reporter absolut inte prata med någon av åkarna – utan enbart med den nordkoreanske gruppledaren.

– Vi är väldigt imponerade av skidbackarna och nöjda med resan hittills, säger han.

Nu befinner sig några av Nordkoreas bästa utförsåkare på den västerbottniska skidanläggningen Kittelfjäll. Med hjälp av en svensk tränare hoppas de kunna ta laget till ny nivå.

– De tycker detta är väldigt spännande. Det är första gången de är utomlands överhuvudtaget, säger Carl-Johan Evers.

”Svårt att få tag på utrustning”

Carl-Johan Evers är i grunden bergsingenjör och fick kontakt med nordkoreanska skidlandslaget när han inventerade berg i Asien. Flera år har gått sedan dess och när Nordkoreas utrikesminister Ri Yong Ho besökte Stockholm i våras så passade Evers på att bjuda in landslaget till Sverige.

– Problemet i Nordkorea är att de har väldigt svårt att få tag på utrustning på grund av alla sanktioner, säger han.

På träningslägret i Kittelfjäll åker de på utrustning som lånats av ett företag i Vännäs.

– Deras vanliga utrustning är jättedålig och gammal, säger Evers.

Från landslaget är nu tre idrottare på plats i Kittelfjäll, men trots många försök från vår utsände reporter fick vi absolut inte prata med någon av åkarna , bara med den nordkoreanske gruppledaren. Han säger att de uppskattar chansen att komma till Kittelfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.