Foto: SVT

Här virkas skateparken in i garn

Publicerad

Under tre dagar har skejtparken Sparken i Umeå dekorerats med stickade och virkade saker, dessutom har skateboardar tillverkats i björkträ. En slöjdfestival lockade många entusiaster.

Craft Fridays UÅ Festival är namnet på festivalen som arrangerats utanför Hamnmagasinet i Umeå. Musik, café och slöjdande i ett myller lockade många ungdomar. Tre workshops arrangerades, en där deltagarna kunde tillverka en egen skateboard av björkplantor. 

En annan workshop handlade om att förgylla Umeå med garn. Valda delar av Sparken ”virkades in”. Slöjdare och hemslöjdskonsulenter handledde.

– Vi vill skapa en mötesplats för unga och slöjdande är perfekt att mötas runt. Vi behöver göra mera saker tillsammans och göra mer med kroppen, säger Petra Eriksson från Västerbottens hemslöjdsförening.

”Vi har tillåtelse nu”

Att virka in Sparken i garn beskriver hon som en upprorisk handling.

– Vi har tillåtelse nu, men annars räknas det här som klotter. Det här är fint – vi vill ha en mjukare värld, säger Petra Eriksson.

Slutligen kunde deltagarna kombinera dessa båda workshops med att åka på sina skateboards i den färgstarka Sparken. Här handledde ledare från Umeå Skate och BMX-förening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer