Genrebild. Öppen gemenskap kommer att öppna ett akutboende för hemlösa i Umeå kommun. Foto: TT

Öppnar akutboende för hemlösa

Uppdaterad
Publicerad

Individ- och familjenämnden beslutade under onsdagen att teckna en överenskommelse med Öppen gemenskap om ett akutboende för hemlösa.

Avtalet är ett så kallat idéburet offentligt partnerskap, IOP, och det innebär att Öppen gemenskap kommer att kunna erbjuda åtta sovplatser för hemlösa som är hemmahörande i Umeå kommun. Sex platser för män och två för kvinnor.

– I en växande stad behöver vi olika typer av akutlösningar för att möta upp hemlöshet och det här är en av många åtgärder, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden, Umeå kommun.

”Ingen förvaring”

Lundgren förtydligar också att tanken med akutboendet är att det inte är tänkt som en förvaringsplats. Tydliga rutiner ska finnas så att den enskilde kan komma vidare till ett stadigvarande boende.

– Tanken är absolut ingen förvaring. Vi ska ha tydliga rutiner, vi vill inte att man fastnar i sådana här lösningar. Det ska vara någon natt så att man sen kan komma in i systemet och så att socialtjänsten kan hjälpa vidare.

Vill inte satsa på storskaliga varianter

Det har tidigare förts diskussioner om storskaliga lösningar där barnfamiljer kan få tak över huvudet men så blir det inte denna gång.

– Det är inte lätt och vi vill inte bygga upp några storskaliga varianter utan hitta akutplatser på olika sätt och detta är ett sätt men det kommer krävas många olika boendeformer, säger han.

Nämndens vice ordförande Anna-Karin Sjölander (C) ser beslutet som delseger men efterlyser en lösning för just barnfamiljer.

– Det som gör mig förtvivlad i den här situationen är att det erbjuds sex platser för män och två platser för kvinnor och att det inte finns någon lösning för barnfamiljer, säger hon i ett pressmeddelande.

Boendet ska omfatta tvätt- och duschmöjligheter samt enklare samvarolokal. Frukost och enklare förtäring kvällstid ska erbjudas och boendet ska vara bemannat 18.00-7.30. Umeå kommun bidrar ekonomiskt med 1,6 miljoner kronor per år och avtalet sträcker sig fram till den 30 september 2019.

SVT har sökt Öppen gemenskap för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.