Härberget i Skellefteå blir av. Det kommer ligga i en villa i Ursviken. Foto: Berno Jonsson/SVT

Härbärge i Skellefteå blir av

Uppdaterad
Publicerad

Ett härbärge ställs nu i ordning för Skellefteås akut hemlösa. Kommunen har gjort klart med ett företag som ska driva härberget.

De senaste siffrorna visade att det finns drygt 190 bostadslösa varav 19 akut hemlösa och 8 stycken uteliggare som är hänvisade till trappuppgångar i Skellefteå.

– Läget har aldrig varit så akut som nu, sa socialnämndens ordförande Iosef Karambotis (S) för en tid sedan när de senaste siffrorna presenterades.

Ligger i Ursviken

Det är företaget Ayanna Home som kommer att driva härberget som öppnar redan ikväll tisdag. Företaget driver redan olika typer av boenden i landet och nu vill man etablera sig i norra Sverige.  Härberget kommer att ligga i en villa i Ursviken och ha tio platser. Det är bemannat med två personer och kommer vara öppet under natten och stänga på morgonen.

Isoif Karambotis, ordförande i socialnämnden i Skellefteå kommun säger att det finns en bred politisk förankring för ett härberge.

– Det känns bra och roligt att vi äntligen har hittat en lösning på något som vi har jobbet för under en tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.