Hör advokaten förklara varför den mordmisstänkte filmade strypningen. Foto: Polisens förundersökning

HD tar inte upp mordet i Ersmark till prövning

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-årige mannen som dömdes för mord på en jämnårig ung man i Ersmark, utanför Skellefteå i slutet av mars i år, får inget gehör hos Högsta domstolen. HD har beslutat att inte ta upp målet till prövning. Därmed står straffet om tio års fängelse fast.

Efter domen i tingsrätten överklagade både åklagaren och den 20-årige mannen domen till Hovrätten för övre Norrland. 20-åringen ville att brottsrubriceringen skulle ändras från mord till grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, samt att påföljden skulle bli rättspsykatrisk vård alternativt ett väsentligt kortare fängelsestraff.

Men hovrätten valde att dela tingsrättens bedömning i målet och fastställde påföljden om 10 års fängelse.

Den dömde mannen och hans försvarare valde då att söka överklaga till den högsta instansen, Högsta domstolen. Men nu meddelar HD att man inte kommer att ta upp målet till prövning och att Hovrättens avgörande därmed ska stå fast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer