16 damer och 24 herrar gjorde upp om segern på den tillfälliga banan längs Umeälven Foto: SVT.

Hemmaåkarna dominerade stadssprinten i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Premiärupplagan av Umeå stadssprint i längdskidåkning kunde nästan lika gärna ha varit ett klubbmästerskap för IFK Umeå. Hemmaåkarna lade beslag på fyra av sex pallplatser – inklusive båda segrarna.

I damfinalen var det Jonna Sundling (IFK Umeå) som öppnade starkast, men en klunga med fyra åkare följde tätt bakom henne hela vägen in på upploppet.

Där var det istället Linn Sömskar, även hon för IFK Umeå, som stod för den bästa spurten. Sömskar vann tävlingen med 0,12 sekunder, ungefär en fotlängd före Evelina Settlin (Hudiksvalls IF). Jonna Sundling gled in på tredje plats, slagen med knappt två sekunder.

Getingbo i herrklassen

Herrarnas startfält var väldigt jämnt med flera världscupmeriterade åkare som slogs ut redan i semifinalerna. Det banade istället väg för Marcus Grate från IFK Umeå som krigade sig till en seger just före Olof Jonsson, Trillevallens SK och Erik Silfver från hemmaklubben

Se åkarna tävla runt stadsbanan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.