Nästa tävling för Jörgen Jonasson blir SM-deltävlingen i Östersund i slutet av februari. Foto: SVT.

Hemmahoppet snurrade bort vinstchansen

Uppdaterad
Publicerad

Jörgen Jonasson från Vännäs MK låg knappt fyra sekunder efter ledaren efter sju av nio körda sträckor. Men en olycklig avåkning kostade honom tre minuter och segerdrömmarna gick upp i rök.

Fram tills den åttonde specialsträckan i Stärkesmark hade SM-rallyt i Vännäs gått över förväntan för Jörgen tillsammans med kartläsaren Nicklas Jonasson.

– Vi låg tvåa och var jättenöjda dittills. Sen inför den åttonde sträckan laddade vi på allt vi kunde, vi tänkte försöka ta ikapp några sekunder på ledaren, förklarar Jörgen Jonasson.

Laddade för hårt

Men chansningen gick inte hem, i en av kurvorna på sträckan slog duon i en snövall med bakänden på bilen och snurrade runt mitt på vägen.

– Vi körde alldeles för fort in i svängen, på våra träningsåk hade vi bedömt att det skulle gå att köra snabbare än det faktiskt gick. Och i de farterna finns det inget utrymme för felbedömningar, säger Vännäsföraren.

Rasade till sjunde plats

Ekipaget kunde köra vidare efter snurrningen, men luftintaget hade fyllts igen med snö och Jörgen fick öppna sidodörren för att över huvud taget kunna se någonting fram tills målgången.

Istället för en pallplacering blev det sjunde plats i tävlingen efter en dryg timmes körning. Och bortsett från den olycksdrabbade sträcka åtta tappade hemmaföraren bara sex sekunder på totalsegraren Fredrik Åhlin, Värmlands KC.

– Men jag vill inte spekulera i hur det kunde ha gått utan avåkningen. Vi kanske hade kunnat ta in någon sekund de sista två sträckorna men han körde verkligen jättebra hela vägen, avslutar Jörgen Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.