Genrebild. Foto: TT

Hemtjänstanställd dog av covid-19 – nu anmäls fallet till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad
Publicerad
Skellefteå kommun har nu lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket efter att en hemtjänstanställd insjuknat och avlidit i covid-19 i början av april. I anmälan står det att två kollegor och två vårdtagare i närheten av personen också hade testat positivt för covid-19.

Trots att dödsfallet inträffade i början av april så är det inte förrän nu som en anmälan har gjorts.

– Den här händelsen var tidig under pandemin, det här var nytt för alla, så det vi gjorde var att ta kontakt med Arbetsmiljöverket och har haft en dialog om hur vi ska hantera frågan, säger Peter Näsström, verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå.

Han säger att det var först nu som man tog beslutet i samråd med Arbetsmiljöverket att upprätta en anmälan och att man påbörjat en utredning som ska lämnas över till Arbetsmiljöverket till hösten.

Tidslinje över händelsen

• I slutet av mars jobbar en hemtjänstanställd i Skellefteå kommun tillsammans med en kollega. Dagen efter insjuknar kollegan i covid- 19. Det är den andra medarbetaren som på kort tid insjuknat och testats positivt för viruset.

• Den anställde uppvisar inga symptom och fortsätter att jobba. I början av april besöker hen två vårdtagare. Dessa två testas senare positivt för covid-19. Dagen efter arbetspasset sjukskriver den anställde sig. Hen har symptom som hosta och feber och chefen bestämmer att personen ska testas för coronaviruset.

• Den anställde får tid hos en hälsocentral men frågar om provtagning är nödvändigt eftersom hen känner sig dålig, men chefen uppmuntrar den anställde att försöka ta sig till en hälsocentral.

• Samtalet blir det sista som chefen har med den anställde innan hen avlider på grund av covid-19. Nu har chefen lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet