Skellefteå kommunhus Foto: SVT.

Hemtjänstanställd i Skellefteå död efter coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

En person inom hemtjänsten i Skellefteå kommun har avlidit till följd av coronaviruset. Personen som var i 50-års åldern arbetade i ett område där det fanns bekräftad smitta hos en brukare, vilket Norran var först att rapportera om.

Peter Näsström är verksamhetschef för hemtjänsten i Skellefteå kommun och är tagen när vi når honom på telefon.

– Det är oerhört sorgligt att en person i vår verksamhet har avlidit, säger han.

Coronaviruset i Västerbotten

Enligt honom ska personen ha avlidit någon gång under de senaste dagarna. Peter Näsström fick höra om dödsfallet under tisdagen. Han vill inte gå in på om personen smittats via sitt arbete eller inte, men personen arbetade i ett område där det finns bekräftade fall av covid-19. Peter Näsström säger att hemtjänsten följer de riktlinjer som finns från Folkhälsomyndigheten och från Region Västerbotten.

– Misstänker vi att en brukare är smittad så ska personalen ha skyddsutrustning och vi har jobbat upp ett system där vi snabbt kan få skyddsutrustning på plats, säger han.

Men personalen använder inte skyddsutrustning i förebyggande syfte?

– Som jag säger så följer vi de riktlinjer som finns från bland andra Folkhälsomyndigheten.

Under onsdagen bekräftade även Region Västerbotten dödsfallet.

Jobbar du inom hemtjänsten eller äldreomsorgen? Kontakta oss!

Vi på SVT Nyheter Västerbotten vill gärna ha kontakt med dig som jobbar inom hemtjänsten eller äldreomsorgen. Hur fungerar arbetet under coronakrisen på din arbetsplats? Följs riktlinjerna? Tycker du det saknas skyddsutrustning?

Hör av dig genom att mejla till: vasterbotten@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet