Foto: SVT

Hemtjänsten missade man i snödriva – anmäler sig själva

Publicerad

En man boende i Vindeln hittades kraftigt nedkyld i en snödriva bakom sitt hus, trots att hemtjänsten två gånger under dagen besökt huset. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts.

Det rör sig om en händelse som inträffade i Vindeln tidigare i april i år. Hemtjänsten hade åkt hem till en man för att dela ut middagen men när de kom till huset var mannen inte där. De försökte då att nå honom och hans anhöriga men utan resultat.

Hemtjänsten lämnade huset och ny personal återvände två timmar senare men då var mannen fortfarande försvunnen. Personalen gjorde nya försök att nå hans anhöriga men lyckades inte.

Mannen hittas i snödriva

Personalen lämnade huset och senare under kvällen hittades mannen av sina grannar i en snödriva bakom huset. Mannen hade ett trygghetslarm men hade inte larmat. När han hittades var han kraftigt nedkyld, och fick akut föras med ambulans till sjukhus.

Händelsen lex Sarah-anmäls

Socialnämnden i Vindeln har nu lex Sarah-anmält sig själva till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Samtidigt har hemtjänsten sett över sina rutiner och utreder händelsen ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.