Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ahmed Hersi berättar vad han tror krävs för att höja vaccinationsviljan hos utlandsfödda. Foto: SVT

Svensksomaliern Ahmed Hersi: ”Det finns en rädsla, misstänksamhet och kunskapsbrist”

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitikern och svensksomaliern Ahmed Hersi i Umeå välkomnar initiativet med vaccin-frågestunder på olika språk för att få fler invandrare att vaccinera sig mot covid-19. Men han menar att det krävs mer för att nå ut till invandrargrupperna.

Ahmed Hersi jobbar åt socialtjänsten i Umeå och är vänsterpartistisk regionpolitiker. Han välkomnar regionens och länsstyrelsens initiativ med frågestunder på olika språk, men menar att det inte bara är brist på information som ligger bakom den lägre vaccinationsgraden hos utlandsfödda.

– Bland de somalier som jag träffar och försöker övertyga finns det en rädsla, misstänksamhet och brist på kunskap. Där måste vi hjälpas åt, det är jätteviktigt, säger han.

Ahmed Hersi menar att religiösa ledare och andra företrädare för invandrargrupperna måste hjälpas åt att ta ett större ansvar för att nå ut med information runt både covid och vaccination.

Hör honom i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet