Hissnande höjder vid ombyggnationerna av NUS hissar

Snart blir det bättre luft på Norrlands universitetssjukhus. Och det med hjälp av bergsklättrare.

Som en del av ett 280-miljonersprojekt byggs nu gamla hisschakt på Universitetssjukhuset i Umeå om. Hissarna som nu är borta var en gång mathissar men nu ska vatten och ventilation installeras i schakten. Och istället för att bygga dyra ställningar har Landstinget anlitat en Umefirma som specialiserat sig på klättring i trånga miljöer.

– Alla rep och selar är ju framtagna just för industriell repteknik så det är ingenting för fritidsklättring. Sen är dom flesta av oss är klättrare på fritiden också. men vi har internationella certifikat för att jobba hängades i rep. Det är väl det som skiljer oss. Vi hänger i rep och demonterar alltifrån kabel till grejor som väger flera hundra kilo, säger Johan Viklund, reptekniker.

Klättrarna har erfarenhet av byggarbete, och om det inte vore för dom så skulle rensningen av schakten utföras av kranar som bland annat lyft ut dom tjocka hissskenorna uppifrån.

Dom nya och mer effektiva vatten och ventilationssystemen i just den här byggnaden beräknas vara driftsklara till årsskiftet.

– Det har ju varit problem med ventilationen på sjukhuset tidigare. Kan det här förbättra situationen?

– Ja, det är nånting vi tror. Många bäckar små. Och även om det är svårt att sätta fingret på vad som orsakat vad. Men alla delar som blir bättre blir också bättre i slutändan, säger Lukas Bergner, byggprojektledare Landstinget.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer